Evet, 5670 kişinin katıldığı ankette %76,95 Ziya Selçuk dedi. Hangi anket? Ne soruldu? Kime soruldu?  Neden sorulduğunda da %76,95 Ziya Selçuk, %3,8 Nabi Avcı, %0,95 Ömer Dinçer, %0,8 Hüseyin Çelik, %0,5 Nimet Çubukçu, %0,2 İsmet Yılmaz, Hiçbiri %16,8 dedi?

Bilindiği gibi Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk göreve geldiğinden beri eğitim camiasında büyük beklenti oluştu. 2003-2020 yılları arasında yani son 17 yılda göreve gelen bakanlar arasında eğitim kökenli bir bakan olması bu beklentiyi de beraberinde getirdi.

Çünkü bu yıllar arasında görev yapan Bakan Nabi Avcı, Orta Doğu Teknik  Üniversitesi (ODTÜ) İdari Bilimler Fakültesini,   İsmet Yılmaz,   İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Denizcilik Yüksek Okulu 4 yıllık makine bölümünü 1982 yılında, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni,  Ömer Dinçer Atatürk Üniversitesi İşletme Fakültesi'ni,  Hüseyin Çelik İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesini, Nimet Çubukçu İstanbul Hukuk Fakültesi'ni bitirirken Bakan Ziya Selçuk,  Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi'nde lisansını, aynı üniversitede gelişim psikolojisi alanında yüksek lisansını , 1989'da Hacettepe Üniversitesi’nde psikolojik danışmanlık ve rehberlik alanında doktorasını tamamladı, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde doçentlik ve profesörlük unvanlarını almış ve eğitimle içiçe olan eğitim kökenli bir bakan göreve başlamıştı.

Milli Eğitim Bakanının öğretmen kökenli olmaması eğitimin sorunları arasında görülüyordu. Eğitim camiası içlerinden çıkan bir bakanın yaşanan sorunlara hakim olacağı, kendilerini anlayacağı ve bu yüzden çözüm üretme noktasında da daha başarılı olacağı inancındaydı. Ve sevinçle karşılanmıştı.  Öyle ki Bakan Ziya Selçuk da bunun farkındaydı.

25.10.2018 tarihinde bir gazeteye verdiği demeçte “Ben göreve geldiğimden beri uyuyamıyorum. Çünkü geldiğim gün çok yüksek bir beklenti oluştu. Hiçbir vaatte bulunmadan, hiçbir kelime sarf etmeden bu kadar yüksek bir beklentinin oluşması benim sorumluluğum değil. Yine de ne yapacağız. Nasıl yapacağız konusunda çok uzun yıllardır çalışmamıza rağmen, bu uyku düzeni gerçekten kalmadı" ifadesini kullanmış. "Mecazi olarak bir şekilde yoğun bakımdan çıkalım, sonra artık nekahet döneminde iyileşme başlasın, dünya ile mücadele etme imkanımız doğsun." diye de sözlerine eklemişti.

Yine aynı demeçte “Biz öğretmene hiçbir yatırım yapmadan, hiçbir katkı sağlamadan, onlara destek olmadan onlardan beklersek bu çok adil olmaz." demiş ve Eğitim 2023 Vizyonunun tanıtım toplantısında çıkarılacağı belirtilen Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun neler getireceğine ilişkin de açıklamalarda bulunmuş.

Asker, polis ya da hekimlerle ilgili o mesleğe ait kanunların bulunduğunu belirterek “Fakat öğretmen 657'nin içerisinde sıkışmış vaziyette. Kendisine özel kanunu yok. Halbuki bunların ataması, yükselmesi, disiplin meselesi, kariyer meselesi, ek gösterge, tazminatları vs... Bunların hepsi aslında özelleşmeli." diyerek de Öğretmenlik Meslek Kanunun müjdesini vermiş ayrıca öğretmenlere teşvik sistemi uygulamasıyla ilgili "kuruşu kuruşuna" hesaplamaları olduğunu ve simülasyon çalışması yaptıklarını bildirmişti.   

Ve tüm bunlar öğretmenlerde değerli oldukları, önemsendikleri birilerinin onların sorunları, istekleri konusunda farkında olduğu duygusunu uyandırmıştır. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğretmen ve öğrenci buluşmalarında gösterdiği samimi tavırlarıyla ve söylemleriyle öğretmenlerin gönüllerini kazanmış ve “Ziya Öğretmen” olmuştu.  İşte eğitim camiasında görülen bu algıyı veri olarak görüp somutlaştırabilmek amacıyla üyelerinin çoğunluğunun öğretmenlerin oluşturduğu sosyal medyadaki eğitim grubunda “ÖĞRETMENLERE, EN ÇOK DEĞER VERDİĞİNE İNANDIĞINIZ MİLLİ EĞİTİM BAKANIMIZ SİZCE KİMDİR? Sorusuyla bir anket çalışması başlattım. Ve bu anket bu düşünceyi sayısal veri olarak da destekledi.

İki gün içinde 5670 kişinin katılım sağladığı “ÖĞRETMENLERE, EN ÇOK DEĞER VERDİĞİNE İNANDIĞINIZ MİLLİ EĞİTİM BAKANIMIZ SİZCE KİMDİR?  Sorusunun yöneltildiği son 17 yılın Milli Eğitim Bakanlarından altı ismin; Nabi AVCI, Ömer DİNÇER, Hüseyin ÇELİK, Nimet Çubukçu İsmet YILMAZ ve Ziya SELÇUK’ un bulunduğu ankette; 4353 kişi Ziya SELÇUK, 958 kişi HİÇBİRİ, 215 kişi Nabi AVCI, 54 kişi Ömer DİNÇER, 46 kişi Hüseyin ÇELİK, 32 kişi Nimet ÇUBUKÇU, 12 kişi İsmet YILMAZ dedi.

Ankette adı geçmemesine rağmen Atatürk'ün ölümünden sonra, 1938-1946 yılları arasında Millî Eğitim Bakanlığı yapan Hasan Âli YÜCEL ankete yazılan yorumlarla Efsane Bakan oldu.  Buradan hareketle Hasan Ali Yücel’ i tanımak bakanlık dönemine ait eğitim politikasını incelemek ve güncellemek günümüze ışık tutabilir.

Ankete yazılan yorumlar arasında öğretmenlerin unutmadıkları başka bakanlar da vardı. “Velimi üzeni ben de üzerim”, “Öğretmen yatarak para kazanıyor”, “Eş durumu tayini çıkmadı diyorlar, öğretmenler eşlerinden bir ayrı kalsın ne olacak”Ataması yapılmayan öğretmenler ilgi çekmek için intihar ediyor” yine ataması yapılmayan öğretmenlere; “Kabiliyetlerine uygun iş bulsunlar’, “Öğretmenler artık üç ay tatil yapamayacak’ vb. sözleriyle hatırlanan bakanlar dikkat çekti.

Ayrıca ankette söylemleriyle, icraatlarıyla öğretmenleri üzen Ömer Dinçer, öğretmenlerin yorumlarıyla en çok tepki gösterdiği isim oldu.

Ve ankette dikkati çeken başka bir unsur ise Başöğretmen Atatürk’ün öğretmene en çok değer veren devlet adamı olarak gösterilmesiydi. Katılımcılar, Atatürk’ün “Sınıfta cumhurbaşkanı bile öğretmenden sonra gelir” sözünü tekrarlayarak özlem duydukları değeri dile getirdiler.

Ankette öğretmenler Milli Eğitim Bakanı’ndan hariç, velilerden ve öğrencilerden de değer görmek istediklerini belirttiler ayrıca. Veli ve öğrencilerinden değer beklemek   derken ben de Mustafa Kemal Atatürk’ün örnek davranışını hatırlatmadan geçemeyeceğim.

Atatürk, Çocuklarına(manevi) farklı davranılmasını istemezdi. Birgün, Sabiha'yla Zehra okulun bahçesinde ip atlıyorlardı. Teneffüs bitti. Ders başladı. İp atlamaya devam ediyorlardı. Öğretmenleri kadındı kapıya çıktı seslendi. Dinlemediler. Gülüşerek oynamaya devam ettiler. Öğretmen bu şımarıklığa dayanamadı..."Defolun gidin okuldan" diye bağırdı. Kızlar afallamıştı. İlk kez böylesine bir tepki görüyorlardı. Onlar Atatürk'ün kızıydı, kim hangi hakla bağırabilirdi... Ağlaya ağlaya koşarak köşke gittiler. Mustafa Kemal'in çalışma odasına girdiler. " Bizi okuldan kovdu, sevmiyoruz bu öğretmeni " diye şikayet ettiler. Mustafa Kemal "bak sen şu öğretmene" dedi. Kızların yüzüne gülümseme yayıldı. Yaverini çağırdı... "Al bu ikisini derhal okula götür, takdirlerimi bildir, kızlarımı arzu ettiği şekilde yetiştirsin" dedi! Sonra kızlara döndü, sert bir ses tonuyla çıkıştı. " Öğretmeninizin elini öpüp af dileyeceksiniz, o sizi affederse ben de affederim!" Kızlar okulun yolunu tuttu...

Dilerim yaşanan bu olay günümüz anne ve babalara ışık tutar.

Ayrıca ankette; uzman öğretmenlik, yönetici atamalarında ki sıkıntılar, sözleşmeli öğretmenlik, ücretli öğretmenlik, atamaya bekleyen öğretmenlerin durumu, öğretmene uygulanan şiddet, öğretmenlerin özlük hakları, öğretmenlerin ekonomik sıkıntıları çözüm bekleyen sorunlar olarak sıralandı.

Öğretmenler ankette sorunlarını dile getirirken “ÖĞRETMENLERE, EN ÇOK DEĞER VERDİĞİNE İNANDIĞINIZ MİLLİ EĞİTİM BAKANIMIZ SİZCE KİMDİR?  Sorusunun cevabı olarak da ZİYA ÖĞRETMENİ gösterdiler. Ve öğretmenler, “Hemen bir şey yapmak mümkün değil. Lütfen zaman tanıyın' diyoruz. Eğer hemen bir şey yaparsak, bulduğumuz çözümler geleceğin sorunları olacak”. Diyen Sayın Bakan ZİYA SELÇUK’ tan çözüm bekleyen sorunlar için zamanın gelmesini bekliyorlar.

KADRİYE DEMİREL- EĞİTİMCİ