Öğretmenlerin ilk 24.000 TL’ye kadar olan gelirlerinden %15 vergi kesintisi olur.

Yani bir öğretmen Ocak ayında ortalama 7 bin TL geliri olursa bunun %15’ni gelir vergisi olarak devlete ödemek zorunda. Tabi bu ödeme kısmı maaşınızdan otomatik olarak gerçekleşir.

Bu kesinti oranı 24.000 TL’ye kadar devam eder. 24.000 TL’ye hangi ayda ulaşırsa öğretmen o ayda 2. vergi dilimine girer ve vergi oranı %20’ye çıkar.

53.000 TL ve üstü gelirde ise vergi oranı %27 olarak hesaplanmaktadır.

Sene başında ise vergi dilimi sıfırlanır, bir sonraki sene yine %15’ten başlar. (Mebhabercim)

Ülkemizde bütçe gelirlerinin büyük bir kısmı ücretlilerden kesilen vergilerden oluşmaktadır. Devlet çalışanlarının, ilgili takvim yılının başından itibaren elde ettikleri gelirleri toplamı belli seviyelere ulaşınca, aylık ücretlerinden kesilen gelir vergisi oranı da artmaktadır. Ücretlerde uygulanan vergi dilimleri nedeniyle yıl sonuna kadar çalışanların eline geçen ücret buharlaşmaktadır.

Kamu çalışanlarının maruz kaldığı bu vergi dilimi adaletsizliğini ortadan kaldırmak için; ya % 15’lik dilimine tabi vergi matrahı kamu çalışanlarının yıl boyunca bir üst dilime girmeyeceği bir rakama yükseltilmeli ya da kamu çalışanının vergi dilimi % 15'e sabitlemedir. Ayrıca vergi adaletinin sağlanması için; kar, faiz ve servet gelirlerine tanınan ayrıcalıklar kaldırılmalı, asgari ücret vergi dışı bırakılmalı, temel tüketim maddelerinden alınan katma değer vergisi sıfırlanmalıdır. 
 
Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınacak adil bir sistemin kurulması elzemdir.