Öğretmenler neden emekli olmak istemiyor?

Kamu emeklilerine son yıllarda enflasyon farkının doğru yansıtılmaması ve ek ödemlerden mahrum bırakılmaları sonucu emekli olduklarında ellerine geçen maaş çok fazla düşmektedir. Öğretmenlerin ise emekli olmak istememelerinin en önemli sebebi maaşlarının yarıdan fazla azalmasıdır.

Emekli olmaya hak kazanan 250 binin üzerinde öğretmen olduğunu halde emekli olan sayısının çok az olmasının temel nedeni son yıllarda emekli maaşlarının iyice düşmesidir. Öğretmenlerde emeklilik yaş ortalaması oldukça yükselmiş durumdadır.

 

Emeki olamayan öğretmenler için de durum pek iç açıcı değil

Öğretmenlerin çoğu borçlu ve kredi kartıyla ay sonunu güçlükle getirebilmektedir. Çocuklarının okul masraflarını zor karşılar duruma gelmişlerdir. Büyükşehirlerde kirayı ödeyemedikleri için tayin isteyen öğretmenleri sayısı artmaktadır. 20-25 yıl önce emekli olan bir öğretmen emekli ikramiyesi ile ev alabilirken günümüzde bu hayal olmuştur.

Yarınlarımızın umudu çocuklarımızı emanet ettiğimiz öğretmenler, mesleklerinin gerektirdiği bilgi, beceri ve yeterlilikleri geliştirmek için sürekli öğrenmeye devam etmelidirler. Öğretmenlik, değişen dünyaya ve öğrencilerin ihtiyaçlarına uyum sağlamayı gerektiren dinamik bir meslektir. Bu nedenle öğretmenler, mesleki gelişimlerine önem vermeli, yeni yöntemler, teknolojiler ve kaynaklardan yararlanmalıdırlar. Seyahat etmeli, sağlıklı beslenmeli ve hobileriyle ilgilenmelidirler. Ekonomik nedenlerden ötürü tüm bunları gerçekleştirmesi kendini geliştirmesi zorlaşmıştır.

 

 

Peki emekli bir öğretmenin maaşı ve ikramiyesi ne kadar?

Öğretmen emekli maaşı, çalıştığı kuruma, hizmet yılına, derece ve kademesine göre değişiklik göstermektedir. Kamu kurumunda çalışan öğretmenlerin emekli maaşları, memur zam oranlarıyla belirlenirken, özel sektörde çalışan öğretmenlerin emekli maaşları, yatırılan sigorta primlerine göre hesaplanmaktadır.

2024 yılında memur ve memur emeklilerine %49,25 oranında zam yapılmıştır. Buna göre kamuda çalışan bir öğretmenin emekli maaşı 20 bin 500 TL ile 22 bin 250 TL arasında; emekli ikramiyesi ise 520 bin ile 680 bin arasında değişmektedir.

İşte kıdeme göre yeni emekli öğretmen maaşları:

  • Hizmet yılı 25 olan öğretmen: 20.500 TL
  • Hizmet yılı 26 olan öğretmen: 21.000 TL
  • Hizmet yılı 27 olan öğretmen: 21.500 TL
  • Hizmet yılı 28 olan öğretmen: 21.750 TL
  • Hizmet yılı 29 olan öğretmen: 22.000 TL
  • Hizmet yılı 30 olan öğretmen: 22.250 TL

Alpay CAVLAK
Eğitimci Yazar