Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Başkanı Prof. Dr. Nejla Kurul, “Bizi ayrıştıracak süreçler istemiyoruz. 15 Ekim’de Ankara Tandoğan Meydanı’nda buluşarak yasama, yürütme ve yargıya öğretmenlerimizin sesini duyuracağız. Tandoğan Meydanı dev bir öğretmenler odası olacak” dedi. Prof. Dr. Kurul şöyle konuştu:

* Tandoğan Meydanı’nda buluşarak öğretmenlerimizin sesini, sözünü bu yasaya karşı itirazını ifade etmek için herkesi o alanda olmaya, bizlere güç vermeye, birlikte birleşerek kazanırız demeye davet ediyoruz. Tandoğan Meydanı bir büyük öğretmenler odası olacak. O odada kendi sözümüzü söylemiş olacağız.

EN AYRIMCI YASA

* Öğretmenlik Meslek Kanunu eğitim tarihinin en ayrımcı, eğitim emekçilerini güvencesizleştirecek bir yasa olarak değerlendiriyoruz. Uzunca bir zamandır mülakatlarla liyakat dışı atamalar ve siyasal kayırmacılığın, referansın, torpilin olduğu bir süreç yaşamaktayız. İktidar şimdi de kendinden yana olarak gördüğü kişileri seçme konusunda bir çaba içinde olacak, bu bir ayrımcılıktır.

EŞİTSİZLİK YARATACAK

* Enflasyon hızla artıyor. Öğretmenin bir cebine konulan para adeta enflasyon vergisi gibi öbür cebinden alınıyor. Öğretmenlik Meslek Kanunu, ‘Bazılarına maaş artışı yapacağım' diyerek de ayrımcılık üretiyor. Bu ayrımcılık eğitimde ciddi eşitsizlik yaratacak. Uzman öğretmen demek, sonra da başöğretmen demek kendi içlerinde ayrıştırmak büyük bir sorundur. Ayrıca kaldırılması gereken ücretli öğretmenlik sistemi de var. Eşit işe, eşit ücret ilkesi ihlal ediliyor.

YASAYA İTİRAZ EDİYORUZ

* Başarısız olan, hayata geçirilmeyen bir yasanın yeniden raflardan indirilip öğretmenlerimizin önüne konulması da ayrıca bir sorun. Öğretmenlerimizi geliştiren, yükseltebilecek bir yasa değil. Öğretmenlerimiz ‘Bizim ihtiyacımız kariyer değil, sınav hiç değil. İnsan onuruna yaraşır bir düzeyde ücret, demokratik eğitim. Bizi ayrıştıracak, birbiriyle yarıştıracak süreç istemiyoruz. Öğretmenler odasında, okul içinde çalışma barışı bozulur. Yasaya itiraz ediyoruz, geri çekilsin' diyor. Yasamadan yürütmeden, daha duyarlı olmasını, yargıdan da süreci hızlandırmasını bekliyoruz.

Cem YILDIRIM / Sözcü