Malatya Battalgazi Barbaros İlkokulu sınıf öğretmeni Ali Ekber Baytemur'un okula serbest kıyafetle gitmesi nedeniyle hakkında başlatılan soruşturma kapsamında aldığı uyarı cezası mahkeme tarafından iptal edildi.

Okullara öğretmenlerin başörtüsü ile gitmesi geçen yıl yapılan yasal düzenleme ile sağlandı. Eğitim Sen ise 'sadece başörtüsüne özgürlük' getiren düzenlemeyi  protesto amacıyla bütün üyelerine çağrıda bulunarak okula serbest kıyafetle gitme kampanyası başlattı.

Bunun üzerine Malatya'da öğretmenlik yapan Ali Ekber Baytemur, okula serbest kıyafetle gitti. Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğü, "Sınıfa gömleksiz, kravatsız (kazak giymiş olarak) ve top sakallı olarak girdiği" gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturmadan öğretmene uyarı cezası çıktı.

Sınıf öğretmeni olan Ali Ekber Baytemur, 'üyesi olduğu sendikanın faaliyetlerine katıldığı gerekçesiyle' aldığı uyarı cezasını Malatya İdare Mahkemesi'ne taşıdı.

Mahkeme itirazı görüştü ve okula serbest kıyafetle giden öğretmenin sendikasının aldığı kararlara uyduğunu, kendisine bu nedenle verilen uyarı cezasının uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu belirterek cezayı iptal etti.

HUKUKA UYGUN DEĞİL

Mahkemenin iptal kararı şu şekilde: Sendika üyesi olan ve aynı zamanda Malatya ili Battalgazi ilçesi Barbaros İlkokulu'nda öğretmen olarak görev yapan davacı hakkında isnat edilen ve üyesi olduğu sendika tarafından alınan kararlara uyarak gerçekleştirdiği anlaşılan eylemin, sendikal faaliyet kapsamında olduğunun anlaşılması karşısında ve anılan hakkın da sözü edilen AİHS'in 11. maddesi ile güvence altına alındığı göz önünde bulundurulduğunda, dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmamaktadır.
 
SERBAY MANSUROĞLU - Birgün.net