Milli Eğitim Bakanlığı’nda (MEB) halen 919 bin 393 öğretmen görev yapıyor. Öğretmenlerin yüzde 54,3’ü yani 498 bin 802’sini ise kadın öğretmenler oluşturuyor. Bakanlık İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hamza Aydoğdu merkez ve taşra teşkilatını, ‘Öğretmenlerin Süt İzni’ konulu 6 Ocak 2016 tarihli yazıyla uyardı. Öğretmen bebeklerinin annelerini hangi zaman aralıklarında emeceklerini içeren talimatta, ‘Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerden doğum yapanların, süt iznini nasıl kullanacakları konusunda tereddütlerin giderilerek uygulamada birliğin sağlanması için açıklama yapılmaya gerek duyulmuştur”denildi.

İlk 6 ay günde 3 saat

Devlet Memurları Kanunu’nun 104. maddesine göre; Kadınların doğum sonrası ilk 6 ay bebeğini emzirmesi için günde 3 saat, ikinci 6 ayda ise günde 1.5 saat süt izni olduğunu ve bu izni de günde kaç kez hangi saat aralıklarında kullanacağına annenin karar vermesi gerektiğini de hatırlatıldı. Bakanlık, haftalık ders proğramlarında aksama olmaması için öğretmenlerin süt izinlerinin diğer memurlara göre farklılık arzettiğinin altını çizdi.

Dersleri aksatmayın

Süt izinlerinin dersleri aksatmaması amacıyla yayımlanan tebligde, “Bakanlığımızın, eğitim-öğretimdeki hedefleri doğrultusunda; uluslararası eğitim standartlarının yakalanması, her kademede kaliteli ve çağdaş eğitimin oluşturulması için zamanın iyi kullanılması konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi zorunluluktur. Kuşkusuz eğitim-öğretim gibi hayati önem taşıyan bir görevi yürüten öğretmenlerimizin bu durumun bilincinde ve süt izni haklarını kullanırken, ders görevinin aksamaması, hizmet gereklerinin yerine getirilmesi hususunda gerekli özeni göstereceklerine inancımız tamdır. Süt izni kullanmak isteyen öğretmenler ve idareyle işbirliği yaparak hiçbir taraf mağdur edilmeden süt iznini kullanması sağlanacak” diye kaydedildi.

ÖĞRETMEN BEBEKLERİNE EMME TAKVİMİ

1-Sabahçı veya öğlenci öğretmen bebeğini ne zaman emzirecek?

İkili öğretim yapılan eğitim kurumlarında görev yapan sınıf öğretmenlerinin haftalık ders çizelgeleri, hangi dönemde görev yapmak istedikleri göz önünde bulundurularak planlanacak.

2-Tekli eğitim yapan okuldaki öğretmen ne zaman süt izini yapacak?

Tam gün eğitim yapılan okulda görevli sınıf öğretmenlerinin haftalık ders programları, öğretmen ile okul idaresi işbirliği içinde dersleri aksatmayacak planlamayla düzenlenecek.

3-Branş öğretmenleri ne zaman emzirecek?

Branş öğretmenlerinin ders programlarının süt izni istekleri de göz önünde bulundurularak dersleri aksatmayacak yani boş saatlerinde düzenlenmesi gerekmektedir.