Sözcü'den İsmail AKIN'ın haberine göre, Isparta bir kız öğrenci Yurdunda öğrencilere verilen yemekten çıkan böcek ve kurtçuk, kantinden aldıkları sandviçin içinde ise eldiven parçaları çıktı.

Mide bulandıran görüntüleri paylaşan, mutfak ve kantinin temizlik kurallarında uzak olduğunu söyleyen öğrenciler durumun sistematik hale geldiğini dile getirdi.


“HİÇ KİMSENİN ÖĞRENCİLERE EZİYET ETMESİNE İZİN VERMEYİZ”

Öğrencilerin isyanına kulak veren ve konuyu verdiği önergeyle TBMM'ye taşıyan CHP Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı, “Hiç kimsenin öğrencilere eziyet etmesine izin vermeyiz. Devletin görevi burada kalan öğrencilere, temiz ve düzenli yemek sağlamaktır” dedi.

Konuyu meclis gündemine taşıyarak Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak tarafından yanıtlanması soru önergesi veren CHP Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı, “Ispartadaki Kız Öğrenci Yurdunda hijyen ve insani koşullara aykırı olan bu tablonun sonlandırılması ve öğrencilerin çağdaş ve temiz koşullarda beslenme hakkının iade edilmesi için ne zaman harekete geçilecektir? Hiç kimsenin öğrencilere eziyet etmesine izin vermeyiz. Öğrencilerin böyle bir manzara karşısında isyan etmeleri en doğul haklarıdır.  ‘Sizi yurttan atarız, başka yerlere göndeririz' şeklinde ki tehditler yanlıştır. Develin görevi burada kalan öğrencilere, temiz ve düzenli yemek sağlamaktır” ifadelerini kullandı.


“SAĞLIKLI VE ÇAĞDAŞ EĞİTİM KOŞULLARI GENÇLERİN HAKKI”

Önergesinde yurttaki yiyeceklerin içerisinden çıkan eldiven parçaları, kurt ve böcek görüntülerini hatırlatan Halıcı, “Anayasa'nın Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi başlıklı 42. Maddesi'ne göre öğrencilere çağdaş eğitim koşulları oluşturma görevi devleti yönetenlere verilirken yine aynı maddeye göre denetleme ve gözetme de iktidarların ve kamunun görevleri arasındadır. Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurt Hizmetleri Yönetmeliğinin Yurtların Denetimi başlıklı 37. Maddesi'ne göre yurtlar, Bakanlık merkez ve taşra teşkilatı tarafından denetlenmelidir. Bu onların görevidir. Gençlerimizin ve öğrencilerimizin sağlıklı bir koşulda barınmaları için konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.

“SON BEŞ YILDA BU YURTLAR KAÇ DEFA DENETLENDİ?”

CHP'li Halıcı, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’a şu soruları yöneltti:

– Kız Öğrenci Yurdunda hijyen ve insani koşullara aykırı olan bu tablonun sonlandırılması ve öğrencilerin çağdaş ve temiz koşullarda beslenme hakkının iade edilmesi için ne zaman harekete geçilecektir?

– Gıdaların ve mutfağın hijyen kurallarına uymamasının sorumlusu kim ya da kimlerdir? Bahsi geçen kişilerle ilgili idari süreç başlatılacak mıdır?

– Isparta Mihri Hatun Kız öğrenci Yurdu en son ne zaman, ne şekillerde ve kimler tarafından denetlenmiştir? Bu denetimlerin sonuçları nedir?

– Konuyla ilgili olarak tarafınıza veya ilgili kamu birimlerine gelen şikayet sayısı kaçtır? Bu şikayetler nasıl değerlendirilmiş ve sonuçlandırılmıştır?

– Isparta'da bulunan yurt sayısı kaçtır? Bunların yatak kapasitesi nedir? Bunların kaçı özel kaçı Bakanlığa bağlıdır? Son beş yılda bu yurtlar kaç defa, hangi tarihlerde ve kimler tarafından denetlenmiştir? Bu denetimler sonucunda kaç olumlu, kaç olumsuz rapor düzenlenmiştir?

– Ocak 2020 ila Ekim 2023 tarihleri arasında geçen sürede; Türkiye'de yapılan yurt denetim sayısı kaçtır? Bu denetimlerde hijyen kuralına aykırı kaç vaka tespit edilmiştir? Bunlar hangi yurtlarda yaşanmıştır? Bunların sonucunda hangi idari işlemler ve düzeltmeler yapılmıştır?

Sözcü