Gana’daki bilgisayarsız bir okulda öğrencilerine Microsoft Word’ü öğretmek için tahtaya ekran görüntüsü çizen öğretmen Richard Appiah Akoto’nun fotoğrafları sosyal medyada yayınlamasının ardından dünyanın ilgisini çekti. Akoto’nun hayatında o günden bugüne büyük değişiklikler oldu.

33 yaşındaki Akoto, Gana’nın ikinci büyük kenti Kumasi’ye 2,5 saatlik mesafedeki bir kasabadaki Betenase Ortaokulu’nda bilgi ve iletişim teknolojileri öğretmenliği yapıyor. Ancak bu okulda hiç bilgisayar bulunmuyor. Üstelik ülke genelinde yapılan ulusal liseye giriş sınavlarına 2011 yılından itibaren bilgi ve iletişim teknolojileri konusu da dahil edilmesine rağmen.

Okulun hikayesi ve Afrika’nın teknoloji alanındaki önde gelen isimlerinin Twitter üzerinden yaptığı baskı sonucunda, Microsoft’tan önemli bir söz alındı: Akoto’ya bir cihaz ve Microsoft Sertifikalı Eğitimci (MCE) programına ve mesleki gelişim kaynaklarına ücretsiz erişim hakkı sağlanacak. Teknoloji devi bu vaadini yerine getirmek üzere Akoto’yu her yıl düzenlenen Microsoft Education Exchange etkinliği için geçtiğimiz hafta Singapur’a getirdi.

Akoto’nun bilgisayar olmadan bilgisayarların nasıl çalıştığını anlatma görüntüsü, okula sayısız bilgisayar bağışı yapılmasını teşvik etti. İngiltere’deki Leeds Üniversitesi bağışçılarından biri okula yeni bir dizüstü bilgisayar bağışlarken, Gana’nın başkenti Accra’da bilgisayar eğitimi veren bir okul, öğrenciler için beş dizüstü bilgisayar ve Akoto’ya kişisel kullanımı bir dizüstü bilgisayar hediye etti.

Çok sayıda insan Akoto’ya “En İyi Öğretmen Ödülü” verilmesi çağrısında bulundu. Gana’da bu ödülü kazanan öğretmene, kendi seçtiği bir lokasyonda üç odalı bir ev de hediye ediliyor.

Akoto, Afrika’daki öğretmenler için bir ilham kaynağı olarak görülse de, aslında yaptığı şey iyi işlemeyen ve kaynakları kısıtlı bir eğitim sistemini gözler önüne sermek oldu. Kıta genelinde pek çok yoksul aile, devlet okullarındaki kaynak yetersizliği dolayısıyla ücretsiz eğitim yerine özel okulları tercih etmeye zorlanıyor.