Normların güncellenememesi nedeniyle de hali hazırda norm fazlası  konumunda olan ama resmiyette norma dahil görünen öğretmenleri de eklersek, bu konu  pek çok öğretmen arkadaşımızı  ilgilendirmektedir.
 
Norm kadro :  Milli Eğitim Bakanlığına bağlı   her derece ve  türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında bulunması  gereken yönetici ve  öğretmen sayısını  ifade eder.

Kurumların müdür, müdür başyardımcısı  ve  müdür yardımcılarının kaçar tane olacağı ve belirlenme kıstaslarının neler  olduğu ; 16.06.2014 tarih , 2014/6459 sayılı  yönetmelikçe (Milli Eğitim Bakanlığına  bağlı eğitim kurumları yönetici ve öğretmenlerinin norm kadrolarına ilişkin  yönetmelik)  belirlenmiştir.Kapsamlı olduğu için bu konuya girmeyip sadece  öğretmenleri ilgilendiren bölümlerden bahsedeceğim.
 
Okul Öncesi Öğretmenleri :       
Öğrenci sayısı  10 ile  20 arasında  oluşturulan her grup için 1 okul öncesi öğretmeni normu verilir.( Sınıf açma durumu ve  yeterli  öğretmen olmadığı durumlarda 20 olan üst sınır 25'e  çıkabilmektedir)
 
Sınıf Öğretmenleri:

İlkokullarda öğrenci sayısı 10 ‘dan az olmamak şartı  ile oluşturulan  her bir  şube  için 1 norm verilir.
 
Birleştirilmiş sınıflardaki  sınıf  öğretmenleri :
10-21 arası  öğrenci grubu  için 1 norm verilir.
21 den  fazlası için 2 norm verilir. (birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan iki  ve ya daha fazla derslikli okullarda  42 öğrenciden  fazlasına 3 norm  verilir. )
 
Genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenleri :
Toplam ders yükü ;
 6-31 saat arası 1 norm , 31-42 arası 2 norm , 42 saatten fazla  olması halinde  her 21 saat  için ayrıca 1 norm verilir.
 
 
Diğer  öğretmenler ve daha detaylı bilgi  için  Milli Eğitim Bakanlığına  bağlı eğitim kurumları yönetici ve öğretmenlerinin norm kadrolarına ilişkin  yönetmeliğe bakabilirsiniz.

Şimdi güncel duruma bakalım ;
 
Bakanlığımızın  19.09.2016  tarihinde  yayınladığı genelgeye göre çeşitli nedenlerle bulundukları eğitim kurumlarında ihtiyaç ve norm kadro fazlası durumunda bulunan öğretmenlerin ihtiyaç duyulan eğitim kurumlarına mazeretleri ve tercihleri dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre atamalarının Valiliklerce yapılması gerekliliği açıklanmıştır.

Bu genelgeye göre  ihtiyaç ve  norm fazlası durumunda  olan öğretmenlerden valiliklerce belirlenen  takvim içerisinde başvuru yapmaları  istenmiştir.

Başvuru hakkına sahip  öğretmenler en son Nisan  ayında yapılan norm güncellemeleri sonucunda  ihtiyaç ve norm fazlası durumuna  düşmüş  olanlardır.

Nisan ayından sonra  herhangi bir nedenle ihtiyaç ve norm fazlasına  düşmüş  öğretmenler bu hakka sahip değillerdir. Bu  öğretmenler Ekim ayında yapılacak norm  güncellemelerinden sonra benzer bir hakka sahip olacaklardır.
 
ÖZEL NOT : Henüz basına yansımayan ama bakanlıktan edindiğim bilgiye göre ; Ekim ayı  içerisinde yapılacak  norm güncellemelerinden  sonra norm fazlası duruma  düşecek olan öğretmenler de  istemeleri halinde  bu hafta  yapılacak olan ihtiyaç ve norm fazlası  öğretmenlerin atanmasına dahil  olabileceklerdir.
 
Ayrıca norm kadro fazlası  öğretmenlerin müracaatları 26 EYLÜL 2016 tarihi mesai bitimine kadar uzatılmıştır.
 
Bu kapsamdaki  öğretmenler  tercih ettikleri  kurumlara atanamaz ve ya  hiç tercih yapmazlar  ise ; hizmet puanı en fazla olandan başlamak  üzere öncelikle görev yapmakta oldukları  ilçe içinde  ,bunun  mümkün olmaması durumunda hizmet puanı en az olandan başlamak  üzere  il genelinde RE SEN atamaları yapılacaktır.
 
Bu RE SEN atamanın dayanağı da ; 17 Nisan 2015 tarih 29329 sayılı  MİLLİ  EĞİTİM BAKANLIĞI   ÖĞRETMEN ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME  YÖNETMELİĞİNİN ;İhtiyaç ve  norm kadro fazlası  öğretmenlerin yer değiştirmesi  başlıklı  53. Maddenin 5. Fıkrasıdır.
                                                             
Yapılması gerekenler ;  
 
A- Hali hazırda  ihtiyaç ve norm fazlası  konumda olunup olunmadığının tespiti yapılmalıdır ( 2016 Nisan ayındaki normlara göre belirlenmiş durumdadır )
 
B- 2016 Ekim ayı  içerisinde yapılacak olan norm güncellemesinde norm fazlası durumuna düşülüp düşülmeyeceğinin  öğrenilmesi gereklidir.

 ***A ve B maddelerince norm  fazlası  konumda olanlar, illerince belirlenen  takvim  içerisinde,  ki son gün 26 EYLÜL 2016 olacak  başvuru yapmalıdırlar.

C- 2016 Nisan ayında yapılan norm güncellemelerinde  ihtiyaç ve  norm fazlası konuma  düşen fakat  19 EYLÜL 2016   okulların açıldığı tarih itibari ile sınıfı varsa ve derse giriyorsa ayrıca  Ekim ayında yapılacak güncellemeler sonucunda norm  içine dahil olacaklar   ise  okul müdürlerine başvuru yapıp durumun tutanak altına alınmasını sağlayıp bağlı bulundukları  milli eğitim müdürlüklerine  tutanağın    ivedilikle  ulaşmasını takip etmelidirler.
 
 ***Bu durumda olan öğretmenlerin ataması yapılmayacaktır.
  
 Umarım bu süreçte hiçbir  öğretmenimiz mağdur  olmaz ve artık topal başlayan  yeni  eğitim  öğretim  yılımızda en azından  eğitimci ordusu rayına girmiş olur..
  
Murat Mehmet GÜLER
Eğitimci Yazar