Özellikle son günlerde, illerin yapmış olduğu norm fazlası öğretmenlerin atamalarının sonuçlanması ile norma bağlı olarak isteğiyle veya resen il içinde görev yeri değişen öğretmenlerin merak ettiği konunun başında, yaz döneminde gerçekleştirilecek olan il içi atamaya başvuru yapıp yapamayacakları gelmektedir.

Zira birçok öğretmen, tam il içi veya il dışı atama için 3 yılını dolduracakken atama dönemi gelmeden norm fazlası oldukları için mecburen ya istekleri ile yada resen il içinde başka okula atanabilmektedirler. Bu durumda öğretmenlerin kafasını en çok karıştıran husus ise, norma bağlı olarak görev yerleri değiştiği için il içi atama döneminde yani yazın yeni okulunda 3 yıllık şartını sağlamadıkları için atama isteğinde bulunup bulunamayacakları oluyor.

İsteğiyle veya Resen Norm Fazlası Olarak Atanan Öğretmenler Yazınki İl İçi Atamaya Başvurabilir

Bildiğiniz gibi bir öğretmenin isteğe bağlı il içinde atanabilmesi için aranan şart 3 yıl aynı okulda çalışmış olması aranmaktadır. Ama bazı durumlarda il içi atamada “3 yıl aynı okulda çalışma şartı “ aranmadan da öğretmenlere başvuru hakkı verilmektedir. Bunlardan birisi de o eğitim-öğretim yılında norm fazlası oldukları için istekleri ile veya resen okulları değişen öğretmenlerdir. Yani norma bağlı olarak bulundukları ilin duyuruya çıkmış oldukları norm fazlası öğretmenlerin atama duyurusuna bağlı olarak tercihlerine veya resen başka okula atanan öğretmenler o yaz dönemindeki (mayıs) il içi atamaya eski ve yeni okulundaki çalışma süreleri toplamı 3 yıl ise başvuru yapabilirler. Şöyle ki ;

Milli Eğitim Bakanlığı norma bağlı atanan öğretmenleri mağdur etmemek adına son yıllarda yayımladığı İl İçi Atama duyurularında 3 yıl şartının aranmayacağına dair hüküm koymaktadır.

Son yayımlanan “ÖĞRETMENLERİN 2019 YILI İL İÇİ İSTEĞE BAĞLI YER DEĞİŞTİRME DUYURUSU” nun 5. Madde “c” fıkrasındaki “Görevli oldukları eğitim kurumunun dönüştürülmesi, kapanması, eğitim kurumunda norm kadro fazlası olmaları veya hizmetin gereği ve çeşitli nedenlere bağlı olarak idari tasarrufla istekleri doğrultusunda ya da resen görev yerleri değiştirilen öğretmenlerin bulundukları eğitim kurumlarında ve daha önceki eğitim kurumlarında geçen hizmet süreleri, birlikte değerlendirilecektir.” Hükmünden de anlaşılacağı üzere ;

Norm fazlası oldukları için kendi tercihleriyle yada resen norm atamalarıyla atanan öğretmenler yazın gerçekleştirilen il içi atamaya başvururken norm fazlası olduğu eski okulundaki süresi ile yeni başladığı okulundaki sürenin toplamı birlikte değerlendirilerek bu iki sürenin toplamı 3 yıl şartını sağlarsa il içi atamaya başvuru yapabilir.
 
Örnek: Aydın İli  İncirliova İmam Hatip Ortaokulunda 2 sene 10 aydır görev yaparken norm fazlası olduğu için tercihleri doğrultusunda kasım 2019’da gerçekleşen norm atamalarında İncirliova Gerenkova Ortaokuluna atanan Ali Öğretmen, İncirliova İmam Hatip Ortaokulunda 2 sene 10 aylık (eski okul) süre ile Gerenkova Ortaokulunda (yeni okul) 6 aylık sürenin toplamı 3 yıl çalışma süresini sağladığı için yaz dönemindeki isteği bağlı il içi atamaya başvuru yapabilir.