CHP’li Veli Ağbaba, Milli Eğitim Şube Müdürleri ve okul müdürlerinin görevleri haricinde bir sendika için çalıştıklarına dair araştırma yapılmasını istedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, AKP’ye yakın olduğu bilinen Eğitim Bir-Sen’in üye sayısının artırılması için Milli Eğitim Müdürlükleri’nin baskı yaptığı iddiaları Meclis gündemine taşıdı. Ağbaba, Eğitim Bir-Sen’e uygulanan pozitif ayrımcılığın, diğer sendika üyesi öğretmenlere uygulanan baskıların, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri ve okul müdürlerinin görevleri haricinde bir sendikanın lehine çalıştıkları bilgilerinin araştırılmasını istedi.

Ağbaba, meclis araştırma önergesinde şu görüşlere yer verdi:

“AKP iktidarı süresince sendikalaşma oranları ciddi artışlar yaşamadığı halde, Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir-Sen) üye sayısı son 10 yılda yüzde 600 dolaylarında artmıştır. Birçok tartışmalı önerilerde bulunmuş, laiklik karşıtı söylemleri ile ünlenen bir sendika olarak kamuoyunda bilinen Eğitim Bir-Sen’in üye sayısının bu denli artmasının doğal ve makul yollardan olmadığı kanaati oluşmaktadır.

Ülkenin çeşitli yerlerinden ve son dönemde özellikle Muğla-Bodrum’dan gelen bilgilere göre, Milli Eğitim İlçe Müdürlükleri tarafından okul müdürlerine bir yıl içinde Eğitim Bir-Sen’e 20 üye yaptırılması için baskı yapıldığı, bu sayının tutturulmaması durumunda müdürlükten alınacaklarının söylendiği iddiaları bulunmaktadır. Tüm şehirlerde, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri ve okul müdürlerinin öğretmenlere Eğitim Bir-Sen’e üye olunması için baskı yapıldığı ve okullarda müdür odalarının “ikna odalarına” döndüğü bildirilmektedir. Aday öğretmenlere, ‘Eğitim Bir-Sen’e üye olmadığınız takdirde adaylığınız tehlikeye girebilir, kadro alamazsınız, sıkıntıya düşebilirsiniz, üye olursanız yardımcı olunur’ şeklinde ifadelerle baskı yapıldığı belirtilmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığınca yapılacak aday öğretmenlik mülakatlarında, Eğitim Bir-Sen dışındaki sendikalara üye adayların eleneceği, mülakatlarda sorulacak soruların kayıt altına alınmayacağı ve görüntü olmayacağı için sınav komisyon üyelerinin siyasal yapısına uygun isimlerin seçileceği korkusu öğretmen adayları arasında yayılmış durumdadır.

Tüm bu nedenlerle, Eğitim Bir-Sen lehine uygulanan bu ayrımcılığın, bu sendika dışındaki sendika üyesi öğretmenlere uygulanan baskıların, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri ve okul müdürlerinin görevleri haricinde bir sendikanın lehine çalıştıkları bilgilerinin araştırılarak tespiti amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması teklif ediyoruz.”