Müdür yardımcılarına ve rehber öğretmenlere sigara denetimi yaptırıyorlar

ANGARYA İŞTE SINIR YOK
İzmir Gaziemir Kaymakamlığının ilçe milli eğitim müdürlüğüne gönderdiği yazı ile, ilçede bulunan okullardaki müdür yardımcıları ve rehber öğretmenlerin zorunlu olarak, tütün mamullerinin kullanımı ile ilgili mekan denetimlerinde görevlendirdiği ortaya çıktı

Kaymakamlıktan ilçe milli eğitim müdürlüğüne gönderilen yazıda; denetim ekibinin toplanma yeri olarak Gaziemir Belediyesi Araç Sevk Amirliği gösterilirken, herhangi bir nedenle denetime katılmayan personeller hakkına tutanak tutulması,  tutanağın da kaymakamlığa gönderilmesi isteniyor.

SAATİ BELİRSİZ ANGARYA İŞ
Konu ile ilgili görüştüğümüz Gaziemir İlçe Milli Eğitim Müdürü Cemal Büyüker, yazının valilik emri ile kendilerine ulaştığını, zorlama olmadığını işi olan müdür yardımcılarının denetimlere katılmayacağını söyledi. Ekipte zabıta, polis ve sağlık personelinin bulunduğunu ilaveten müdür yardımcılarının da görevlendirildiğini açıklayan Büyüker, müdür yardımcılarına yaptıkları denetim görevi nedeni ile herhangi bir ekstra ödemenin de söz konusu olmadığını belirtti. Göreve giden müdür yardımcısının ertesi gün izinli sayıldığını söyleyen İlçe Milli Eğitim Müdürü, şu ana kadar herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını ifade etti.

MÜDÜR YARDIMCILARI İLÇE MÜDÜRÜNÜ YALANLADI
Kafe, gazino ve benzeri mekanlarda tütün denetimi yapacak ekipte görevlendirilen müdür yardımcıları ise, zorunlu görevlendirmeden rahatsız. Denetimlerde kendilerini ilgilendiren bir durum olmadığını söyleyen müdür yardımcıları, iddia edildiği gibi isteyenin gitmediğini, gitmeyenlere baskı uygulandığını söylediler. Günün her saati görevlendirmenin çıkabildiğini akşamları da 22.00 ile 01.00 arasında denetimlere katıldıklarını söyleyen müdür yardımcıları “Bizi görev dönüşünde belediyenin araç sevkiyat bölümünde bırakıyorlar. Ondan sonra hiçbir can güvenliğiniz yok. Ceza kestiğiniz bir mekan sahibi sizi takip edip evinize giderken canımıza veya ailemizin canına kast edebilir. Bir de Gaziemir küçük bir ilçe, mekanlar sayılı, ilçede 17 okul var, gittiğimiz mekanın sahibi velimiz de olabilir. Can güvenliğimizden endişeliyiz. Müdür yardımcıları olarak rahatsızız, kimse gitmek istemiyor ancak baskı veya görevde yükselmenin engellenmesi ihtimali ile kimse korkusundan sesini çıkaramıyor..” diyerek yaşadıklarını ve düşüncelerini aktardılar.

Çalışmada, geçen yıl memurlarında yer alığını ancak bu yıl ne olduysa memurların yer almadığını, polis, zabıta ve sağlık personeline ek olarak sadece müdür yardımcıları ile rehber öğretmenlerin kaldığını söyleyen müdür yardımcıları uygulamanın kaldırılmasını istiyor.

SENDİKA: ‘GÖREVLENDİRMELERİ RED EDİN’ÇAĞRISI YAPTI
Eğitim-Sen 5 No'lu Şube Başkanı Özcan Çetin, öğretmenlerin, müdür ve müdür yardımcılarının sadece okulları ile ilgili çalışma yapacağını bunun gibi görev ve mesai dışı görevlendirmelerin son yıllarda arttığını söyleyerek artan angarya uygulamalara tepki gösterdi. Okul müdür yardımcılarının bu görevlendirmede can güvenliğinin de bulunmadığını söyleyen Çetin “Yasal dayanağı bulunmayan ve çalışanların rızası alınmadan yapılan bu görevlendirme hukuksuzdur. Kahve, birahane denetimi yaptırılan müdür yardımcılarının can güvenliği bulunmamaktadır. Zabıtanın, polisin can güvenliğini sağlayıcı caydırıcı bir gücü vardır ancak okul müdürünün böyle bir imkanı yoktur. Kesilen ceza sonrası güvenliği tehlikeye giren müdür yardımcısını kim koruyacaktır? Kaymakamlığın bu sorularımıza cevap vermesini bekliyoruz” diyerek tepki gösterdi.

Eğitim-Sen üyelerinin bu görevlendirmeleri reddetmesini isteyen Çetin, bunu sonucunda yapılacak herhangi bir soruşturmada Sendikamız üyelerinin ve üye olmayanların yanında olduklarını bu konuda hiçbir tereddütlerinin olmamasını ifade etti.

İlçede daha öncede öğretmenler kapı kapı dolaştırılarak evlerde vatandaşlara ‘okuma yazma biliyor musunuz?’ diye sordurulup anket çalışması yaptırılmış, tepkiler üzerine çalışmaya son verilmişti

Eğitim Sen İzmir 5 Nolu Şube