Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin dün Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda (BTSO) patronların düzenlediği "Sektör Buluşması ve Protokol İmza Töreni"ne katıldı. 

'Eylemlere katılan eğitimcilere gerekli yaptırımları uygulayacağız'

Toplantının ardından Bakan Tekin, Bursa Valiliği'nde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Tekin, protestolara katılarak derse girmeyi boykot eden eğitimciler için, "Eğitim-öğretim hakkının sağlıklı bir şekilde kullanılmasını engelleyen her kim varsa, Milli Eğitim Bakanlığı olarak gerekli adli ve idari mekanizmaları işleterek, hukuk sınırları içerisinde gerekli yaptırımları uygulayacağız" şeklinde konuştu. Tekin şunları söyledi:

"Bir eğitimci olarak okullarımızda eğitim-öğretimin aksatılmasından rahatsızım. Bunu durdurmak için her türlü tedbiri alacağımızı daha önce açıkladık. İnsanlar sendikal özgürlüklerini kullanabilirler ancak insanlar sendikal özgürlüklerini kullanırken, başkalarının temel hak ve hürriyetini elinden almamalıdır. Bu da benim görevim. Bana kimse 'Sendikal hürriyetimi kullanıyorum, okula gelmeyeceğim' diyemez. Bu anayasal suçtur, kanunlara aykırı bir davranıştır. 

Eğitim-öğretim hakkının sağlıklı bir şekilde kullanılmasını engelleyen, engellemeye teşebbüs eden her kim varsa, Milli Eğitim Bakanlığı olarak bu eylemleri katılan arkadaşlarımıza gerekli adli ve idari mekanizmaları işleterek, hukuk sınırları içerisinde gerekli yaptırımları uygulayacağız."

 

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü derse girmeyenlerin ismini istedi

Cumhuriyet'ten Figen Atalay'ın haberine göre, Ankara'da Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden özel ve kamu okul müdürlerine gönderilen mesajda, okullarında derse girmeyen öğretmen olup olmadığı soruldu.

İlçe milli eğitim şube müdüründen, okul yöneticilerine yollanan WhatsApp mesajında, “Değerli müdürlerimiz. Bugün bir sendikanın malum gündemi protesto amacıyla ders bırakma eylemi yapacağı ile ilgili bilgiler gelmektedir. Okullarımızda eyleme katılan öğretmen ve personel sayılarını saat 12.00’ye kadar bana özelden bildirmenizi istirham ediyorum” ifadeleri kullanıldı.

 

 

İş bırakma eylemine katılacak öğretmenler uyarılmıştı

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü aracılığıyla ilgili eylemlerin yasal olmadığını belirten resmi yazıları yayınlamıştı.

Personel Genel Müdürlüğü tarafından iş bırakma eylemlerine katılan öğretmenlere yönelik olarak yapmış oldukları eylemlerin Anayasa'ya ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa aykırı olduğu ifade edilmişti.

Söz konusu resmi yazıların öğretmenlere tebliğ edilmesini isteyen personel genel müdürlüğü ilgili durumla alakalı tedbir alınacağı ve yaptırım uygulanacağı hususlarına da değinmişti. 

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlerin iş bırakma eylemlerine katılmaları anayasal bir hak olarak nitelendirilen eğitim hakkını engellediği için bahsi geçen sendikal eylemin bir hak olarak kullanılamayacağı görüşündedir. Milli Eğitim Bakanlığı konu ile ilgili olarak görüşlerini 657 sayılı devlet memurları kanununa ve Anayasa’ya dayandırmaktadır.

Özellikle 657 sayılı devlet memurları kanunu öğretmenlerin göreve gelmemeleri durumunda alacakları cezaları da açıkça ifade etmektedir.

 

Aylıktan kesme cezası verilebilir

Yukarıda paylaşılan durumlardan da anlaşılacağı üzere göreve gelmeyen iş bırakma eylemine katılan öğretmenler göreve gelmemiş olarak kabul edileceklerinden dolayı 657 sayılı devlet memurları kanunu gereği aylıktan kesme cezası alırlar. Göreve geçerli bir mazeret sunmadan 1-3 gün gelmemenin cezası 8’de 1 veya 30’da 1 oranında aylıktan kesme cezasıdır.