İnsanın yapabileceği birçok faaliyeti yapay zekâ bir komut ile oldukça profesyonel bir şekilde yazabilmesi ile bazı meslek gruplarında insan gücüne gerek kalmayacağını gözler önüne seriyor

Amerika’da yayınlanan rapora göre 2023 yılının beş ayında 4000 kişi yapay zekâ nedeniyle işini kaybetti. Hatta Covid-19 pandemisin başladığı dönemde işten çıkarma sayısını bile geçtiği 2020’den beş aydan bir yıla kadar en kötü başlangıç olduğu tespit edildi. Challenger, Gray & Christmas raporuna göre; işletmelerin yazma, idari ve büro işleri gibi tasarım işleri de dahil olmak üzere bir dizi görevi otomatikleştirmek için gelişmiş AI teknolojisini benimsediğini belirtiyor.

Al teknolojisinin gelişmiş özellikleri sayesinde gelecekte varlığını sürdüremeyecek meslekler:

Yazılım; kod yazma, yeni uygulamalar hazırlama gibi işlemleri gelişmiş teknolojiler ile çok hızlı bir şekilde hazır hale getirebilmesi yazılım alanında çalışacak kişileri olumsuz yönde etkileyeceği oldukça belirgin görünüyor.

Chatgpt ile metin yazmanın yapay zekâ tarafından oldukça mümkün olabilmesi gelecekte medya sektöründe çalışacak kişilerin olmayacağını da gösteriyor.

Yapay zekâ verileri oldukça hızlı ekleyip onları grafik ve analisttik şekilde görsel hale getirebileceği gibi çok hızlı bir şekilde matematik işlemlerini yapabiliyor oluşu muhasebe, grafik tasarım ve analistlerin yerini alacağı ve gelecekte bu meslek gruplarının olmayacağının da haberini veriyor.

Hukuk alanında da yapay zekâ yerini alacak olması ile davaları anlamak için konu hakkında bilgi toplamak ve ardından dava ile ilgili yasal bir özet oluşturmak için birçok çalışanın yerine işleri bir yapay zekânın hazırlayıp avukatlara sunabilecek olması olası görünüyor

Bilim insanları, yapay zekanın insan yaratıcılığını ön planda tutan üç meslek grubunun gelecekte de var olacağını öne sürüyor fakat bütün yaratıcı işlerin güvende olduğunu belirtmiyor.

Bilim ve Tıpta yaratıcı işlerin güvende olması işi yeni yasal stratejiler veya iş stratejileri geliştirmek olan insanlara her zaman ihtiyaç olacağını bilim insanları söylüyor.

Yapay zekanın Kanser belirtilerini insanlardan daha önce fark edeceğini ve gelecekte doktorların bu teknolojiden yararlanılacak olması tahmin ediliyor.

Bireyler arası iletişimin oldukça yüksek olduğu meslek gruplarının güvende olduğunu söyleniyor. Hemşirelik, İşletme danışmanlığı, araştırmacı gazetecilik

Üçüncü güvende olan meslek grubu kategorisi ise çok fazla hareketlilik, el becerisi ve öngörülemez ortamlarda program çözme becerisi olan meslekler; Elektrikçi, kaynakçı, tesisatçı gibi

Dinamik ve değişken ortamlarda öngörülemez görevler içeren bir iş yapmak yapay zekanın o mesleği öldürmesine şimdilik imkân verilmiyor

Yapay zekanın mesleklere katkılarını ön görerek mesleklere gelişmiş teknolojilerin işlevlerini insan yaratıcılığı ile birleştirilmesi gelecekte kaybolacağı düşünülen meslek gruplarının devamlılığını sağlayabileceği bilim insanları tarafından tahmin ediliyor.

Ece Sinan
Guncelegitim.com