2013 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu, 30 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Merkezi Yönetim Bütçe Kanunun eki olan E Cetvelinde, bazı Ödeneklerin Kullanımına ve harcamalara Dair Esaslar yer almaktadır.

Söz konusu esasların 32. maddesi:

"a) Kurumların üst yönetim görevlileri, ilgili mevzuatına göre mesleğe özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle alınanlar (özel kanunları uyarınca bu mesleklere ait kadrolarına atananlar dahil) ve 5018 sayılı Kanuna göre atanan iç denetçilerden normal çalışma saatleri dışında veya tatil günlerinde yabancı dil kursuna katılmaları ilgili veya bağlı bulunulan Bakanın onayıyla uygun görülenlerin yurt içinde yerli veya yabancı dernek, vakıf veya kuruluşlarca açılan ve yeterlilikleri MEB tarafından kabul edilenler ile üniversitelerin açmış olduğu dil kursları için ödenecek ders ücretlerinin,
b) Mesleki eğitim ve uzmanlık programlarına devam için ön koşul olan yabancı dil kursları için ödenecek ders ücretlerinin,
yüzde 60'ı gelir vergisi tevkifatı yapılmaksızın kurum bütçesinin ilgili tertibinden ödenir. Bu kapsamda, daha önceki yıllarda kurs süreleri de dahil olmak üzere en çok dokuz aya kadar ödeme yapılabilir. Kurumlarca hizmet satın alımı suretiyle yürütülen yabancı dil kurslarından yararlanacakların kapsamı, yararlanma süresi ve ücretleri hakkında da aynı esaslar uygulanır."

Maddeye göre kurs ücreti ödenecekler

1- Kurumların üst yönetim görevlileri: Mevzuatta tam olarak bir karşılığı yoktur.

2- Mesleğe özel yarışma sınavıyla girenler :
   657 sayılı Kanunun 36. maddesinin A/11. maddesinde gösterilmiştir. Müfettiş, uzman, denetçi, kontrolör ve bunların yardımcıları ...

3- 5018 kapsamında atanan iç denetçiler: Kurumlarda iç denetçi olarak çalışanalar...


Kurs, mesai saatleri dışında veya hafta sonlarında olacaktır. Kursa kimin katılacağına ilgili veya bağlı bulunulan Bakan karar verecek. MEB onaylı, yerli veya yabancı kurumların kurslardan hizmet alınabilecektir. En fazla dokuz aya kadar ödeme yapılabilecektir. Ders ücretlerinin  yüzde 60'ını Devlet ödeyecektir.


Yurtdışında okuyan memurun, 3 aylık yabancı dil kurs giderleri karşılanacak


2013 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu, 30 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı. Kanunun eki E Cetvelinde, bazı Ödeneklerin Kullanımına ve harcamalara Dair Esaslar yer almaktadır.

Bu esasların 27. maddesi :

"İlgili mevzuatı uyarınca lisansütü eğitim amacıyla yurtdışına gönderilenlerin yurt dışında katıldıkları zorunlu yabancı dil kurslarının, sömestre esasına göre olması halinde bir sömestre, sömestre esasının bulunmadığı hallerde 3 aya kadar olan giderleri kurum bütçesinin ilgili tedbirinden karşılanır."