Görevden alınan, görevine son verilen, naklen atanan memurların yargı yoluyla eski görev yerlerine dönmelerinin önü tamamen kapanıyor.

Muhalefet yokken oylama

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen torba yasa tasarısında memurlara yönelik kritik bir önerge hazırlandı. AK Parti İstanbul Milletvekili Hüseyin Muş tarafından hazırlanan önerge, alt komisyonda muhalefet partili milletvekillerinin, usule ilişkin itirazları nedeniyle salonu terk ettikleri bir sırada oya sunuldu. Önerge AK Partililer’in oylarıyla anında kabul edildi.

Ana komisyona havale

Ancak, muhalefet partileri daha sonra salona girip tekriri müzakere (maddenin yeniden görüşülmesi) istediler. Memurlarla ilgili bu önerge dahil 4 önergenin yeniden görüşülmesi talebi kabul edildi.

AK Partili vekiller bu sefer memurlarla ilgili önergeyi komisyona sunmadı. Önergenin Plan Bütçe Üst Komisyonu’nda ya da Genel Kurul görüşmeleri sırasında tasarıya ekleneceği ifade edildi.

Mevcutta en çok 1 aydı

Önerge 2577 sayılı İdare Yargılama Usulü Kanunu’nun 28’inci maddesinde köklü değişiklik öngörüyor. Önerge memurların atama, görevden alma, göreve son verme, naklen veya vekaleten atama, yer değiştirme, görev ve unvan değişikliği işlemleriyle ilgili olarak verilen iptal ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin mahkeme kararlarının uygulanması konusunda idarelere 2 yıllık süre tanıyor. Mevcut yasa ise mahkeme kararlarının vakit kaybedilmeden ve en fazla “bir ay” içerisinde uygulanarak memurların eski yerlerine geri atanmasını zorunlu kılıyor

28 Şubat sürecini hatırlattı

Ayrıca, önerge mahkemeyi kazanan memurların kendi kadrolarına dönüş yolunu da kapatıyor. Önerge yasalaşırsa, elinde mahkeme kararı olan memurlar 2 yıl bekledikten sonra başka bir kadroya atanabilecekler.

Üstelik mahkeme kararını uygulamayan kamu memurları hakkında cezai işlem yapılamayacağı teminat altına alınarak, kararı uygulayıp uygulamama konusunda idareye inisiyatif bırakıyor. Hatırlanacağı gibi benzer uygulamalar 28 Şubat sürecinde de yapılmaya çalışılmıştı.

Sendika barajı yüzde 1’e indi

Yeni Sendikalar Kanunu ile sendikalara getirilen yüzde 3’lük barajı aşma zorunluluğu, torba tasarıya konulan yeni bir maddeyle kaldırıldı. Mevcut kanun, Ekonomik ve Sosyal Konsey üyesi sendikalar için sendika barajının 2016'da yüzde 2’ye 2018'de de yüzde 3’e çıkarılmasını öngörüyor. Önergenin yasalaşması halinde bu geçiş süreci yaşanmadan baraj yüzde 1 olarak uygulanacak.

Emlak Vergisi borcu torbaya

Em­lak Ver­gi­si ile be­le­di­ye­le­rin Çev­re Te­miz­lik Ver­gi­si ve öden­me­miş su borç­la­rı da af kap­sa­mı­na alın­dı. Bi­lin­di­ği gi­bi Hü­kü­met,
ge­len bü­yük ta­lep­le­re rağ­men Em­lak Ver­gi­si­’ni ön­ce ta­sa­rı­ya koy­ma­dı. An­cak mu­ha­le­fet par­ti­li üye­ler­le ya­pı­lan pa­zar­lık­la­rın ar­dın­dan bu tür borç­lar da tor­ba­ya gir­di.

40 bin öğ­ret­me­ne ay­lık 140 mil­yon li­ra

Gö­rüş­me­ler sı­ra­sın­da, Hü­kü­me­t’­in bu yıl ya­pa­ca­ğı 40 bin ye­ni öğ­ret­men ata­ma­sı­nın büt­çe­ye ay­lık 140 mil­yon li­ra ek yük ge­ti­re­ce­ği bil­di­ril­di.

ERDOĞAN SÜZER - BUGÜN