Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper ÖĞRETİCİ Flash TV’de kamu çalışanlarının sorunlarını dile getirdi. ÖĞRETİCİ kamu çalışanlarına EK ZAM ile ilgili şu açıklamalarda bulundu. 

Bilindiği gibi 2021 Ağustos ayında imzalanan 6. Dönem toplu sözleşmeleri ile kamu çalışanlarına 2022 yılı için yüzde 5 + yüzde 7, 2023 yılı için ise yüzde 8 + yüzde 6 artış öngörülmüştür.

2021 yılının enflasyon verilerinin beklenenden çok fazla çıkması ve 2022 yılında da yüksek enflasyon beklentisi nedeniyle kamu çalışanlarına ilk altı aylık dönem için yüzde2.5’luk ek zam yapılarak toplamda ilk yarı yıl için yüzde 7,5 artış verilmiştir. Ancak daha iki aylık enflasyon yüzde 16,45 olmuş memurlar şimdiden yüzde 8.95 alacaklı hale gelmiştir.

Geriye kalan dört aylık süreçte de enflasyon kayıplarını ceplerinden karşılayacak olan kamu görevlileri Temmuz ayında bu farkları alacaktır. Toplu sözleşme masasına oturan, bu toplu sözleşmeye tarihi! diyen sendikalar ses çıkarmasa da kamu çalışanlarının mali kayıplarının karşılanması için ek zammın kaçınılmaz olduğunu biz dile getirelim.

Altı aylık dönemler ile alınan enflasyon farkları ZAM değil kaybın gecikmeli karşılanmasıdır. Ancak bu kayıplar geçmişe dönük karşılanmamaktadır. Eğer EK ZAM yapılmaz ve Temmuz ayında enflasyon farkı ile yüzde 7 artış verilirse verilecek yüzde7’lik artış yine ilk aylardan enflasyon altında kalacaktır.