CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, kamu görevlilerine enflasyon farkı ödenmesi için kanun teklifi verdi.

Hamzaçebi, Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

-ENFLASYON FARKI ÖDENECEK-

Teklife göre toplu sözleşmenin geçerli olduğu ilk veya ikinci mali yıla ilişkin Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan gerçekleşen Tüketici Fiyat Endeksi  (TÜFE)’nin, toplu sözleşme görüşmelerine başlanmadan önce hükümet tarafından açıklanmış TÜFE hedefini aşması halinde, aşan yıla ilişkin enflasyon farkı toplu sözleşme hükümleri içinde yer alıp almadığına bakılmaksızın en geç ertesi yılın Şubat ayının ilk haftasında Damga Vergisi hariç herhangi bir kesintiye tabi tutulmaksızın kamu görevlilerine defaten ödenecek.

Teklifin gerekçesinde, TÜİK tarafından açıklanan 2014 enflasyonun yüzde 8,17 oranında gerçekleşmesi sonucu her unvan, hizmet sınıfı ve dereceden memurun 2014 yılında ekonomik büyümeden refah payı alamadığı gibi net gelir kaybına uğradığı kaydedildi.

Gerekçede, 2015 yılı öngörülen zammın yüzde 3 3 ile sınırlandırılmış olduğundan reel gelir kayıplarının 2015 yılı maaşlarına da katlamalı bir şekilde yansıyacağı ve hükümetin 2015 yılı enflasyon hedefinin tutması halinde dahi memurların 2015 yılı net gelir kayıplarının sadece unvanlarına göre 200 TL ve bin TL arasında değişeceği belirtildi. (ANKA)