Türkiye'de milyonlarca vatandaşın geliri her yıl Ocak ve Temmuz aylarında değişiyor. Emekliler, kamu çalışanları için yılın ikinci artışı Temmuz ayında gerçekleşecek.

Maaş artışında belirleyici olan enflasyon rakamları olacak. Enflasyon oranlarıyla ilgili gelen tahminler ve refah payı beklentileri zam oranları hakkında da ipucu veriyor. Emekli ve kamu çalışanları için yapılacak artışlar ile asgari ücretin yeniden belirlenmesi özel sektör çalışanlarının da gelirlerine yansımış olacak. Şimdi yeni maaş artışlarıyla ilgili gelişmelere kesimler özelinde bakalım.

MEMURLAR VE MEMUR EMEKLİLERİ

Kamuda görev yapan memurlar ve emekli sandığı emeklilerinin maaş artışları toplu sözleşme ve enflasyon farkı ile belirleniyor. Temmuz'da yüzde 6 toplu sözleşme artışı ve ilk 6 ayda yüzde 8'lik oran aşıldığı için enflasyon farkı alacak memurların ve memur emeklilerinin artışı ise yukarıdaki belirttiğimiz yüzde 21.43'lük 6 aylık enflasyon tahminine göre yüzde 19.18 çıkacak.

Buna refah payı eklenmesi de söz konusu olabilecek. Refah payının yüzde 30'a tamamlama ya da 15 puan ile yüzde 35'e çıkartma şeklinde olabileceği tahmin ediliyor.

EYT'Lİ EMEKLİLER

Temmuz artışından şu anda emeklilik işlemleri devam eden ya da sonuçlanmış EYT'liler de yararlanacak. Mart ayı sonrası Nisan, mayıs ve Haziran aylarında başvuran EYT'lilerin maaşlarına Temmuz ayında yapılacak enflasyon artışı ve refah payı zammı direkt yansıyacak. Temmuz ayı sonrasında başvuranların ise maaşları hesaplanırken bu enflasyon artışları dikkate alınacak.

FARUK ERDEM /Sabah