Kapsamda olan Devlet memurlarının bireysel emeklilik sistemine katılması zorunlu olmakla birlikte, bu sistemden çıkmak da mümkündür. 
 
 Kurumları aracılığıyla otomatik olarak emeklilik planına dahil edilen memurların maaşından, her ay “çalışan katkı payı” kesilmektedir. Maaştan kesilen tutar, ilgili memurun emekli keseneğine esas aylığının/prime esas aylık kazanç tutarının %3’ü oranında olmaktadır.
 
Memurun maaşından kesilen “çalışan katkı payı tutarı”, kurumları tarafından ilgili emeklilik şirketine aktarılmaktadır. 
 
Ancak, zorunlu olarak bireysel emeklilik sistemine dahil edilen bir memurun, 2 ay içerisinde bu sistemden cayması ve istediği zaman sistemden çıkması mümkün olabilmektedir.
 
**Memurun BES’den cayması 
 
Bireysel emeklilik sistemine zorunlu olarak dahil edilen memurun ücretinden kesilen ilk katkı payının ilgili emeklilik şirketinin hesabına ulaşmasını takip eden işgünü, emeklilik planına dâhil edildiği ilgili şirket tarafından memura posta yoluyla veya güvenli elektronik iletişim araçları ile bildiriliyor. Memur, bu bildirimden itibaren 2 ay içerisinde sistemden cayabiliyor.
 
Memur, posta yolunu veya güvenli elektronik iletişim araçlarını (ilgili emeklilik sözleşmesi hükümlerine göre) kullanarak cayma talebini hem kurumuna ve hem de ilgili emeklilik şirketine iletir.
 
Memurun ödemiş olduğu katkı payları ve varsa hesabında bulunan yatırım gelirleri, cayma talebinin ulaşmasını izleyen 10 iş günü içerisinde memura iade edilir. Ödemenin ilgili şirket tarafından geç yapılması halinde doğan zararlar, ticari işler için uygulanan temerrüt faizi de uygulanmak suretiyle şirket tarafından karşılanır. 
 
**Cayma süresi geçtikten sonra memurun BES’ten ayrılması
 
BES’e dahil olan memurlar, 2 aylık cayma süresi geçtikten sonra istedikleri zaman ve hiçbir gerekçe göstermeden sistemden ayrılabiliyor.
 
Memurun sistemden ayrılma isteği ile yaptığı başvurunun (ilgili emeklilik sözleşmesi hükümlerine göre, kurumu aracılığıyla ya da doğrudan yapılan başvurunun) ilgili emeklilik şirketine ulaşmasından itibaren 5 iş günü içerisinde, ayrılma bilgi ve talep formu ile hesap özeti ilgili şirket tarafından güvenli elektronik iletişim araçları ile memurun erişimine sunuluyor. 
 
Memur ayrılma talep formunu imzalayarak emeklilik şirketine gönderdiğinde (ilgili emeklilik sözleşmesi hükümlerine göre, kurumu aracılığıyla ya da doğrudan gönderdiğinde), bireysel emeklilik hesabındaki birikim ve devlet katkısı hesabındaki varsa hak kazandığı tutarlar 20 iş günü içerisinde memurun belirttiği hesaba yatırılıyor. Ayrıca, devlet katkısı tutarlarının daha sonra intikal ettiği durumlarda, memurun varsa hak kazandığı tutarlar da intikal tarihini takip eden 5 iş günü içerisinde memurun hesabına yatırılır.
 
Öte yandan, BES’den emeklilik hakkı kazandıktan sonra da memur emeklilik hakkını kullanmadan sistemden ayrılması durumunda, ilgili memur hakkında ayrılmaya ilişkin uygulama yapılır. 
 
**Maluliyet nedeniyle memurun BES’den ayrılması 
 
Maluliyet hali nedeniyle memurun BES’den ayrılabilmesi için;
 
-Sosyal güvenlik mevzuatına göre memurun maluliyet gelirine hak kazanmış olduğuna dair belgeyi veya sosyal güvenlik mevzuatında belirlenen koşullara göre maluliyet halinin oluştuğunu gösteren resmi sağlık kuruluşundan alınmış belgeyi ilgili emeklilik şirkete sunması gerekiyor.
 
-Maluliyet halinin emeklilik sözleşmesinin yürürlüğe girdiği tarihten sonra ortaya çıkmış olması gerekiyor. 
 
Maluliyet nedeniyle işinden ayrılan memur, hak kazanma süresinin tamamlanmasını beklemeksizin; kurumu tarafından kendi ad ve hesabına ödenen katkı payları ile bunların getirilerinin tümüne hak kazanıyor.
 
Öte yandan, memurun ölümü halinde, hak kazanma süresinin tamamlanması beklenmeksizin; kurumu tarafından memur ad ve hesabına ödenen katkı payları ile bunların getirilerinin tümü varsa emeklilik sözleşmesinde belirtilen lehdarlara veya kanunî mirasçılarına ödeniyor. 

memurunyeri.com