Disney Plus’ın 2022 yazında Türkiye’ye hizmete başlamış ve hem globalden hem de Türk yapımı işlerle kataloğunu ülkemize taşımıştı. Tıpkı Netflix gibi yayın yaptığı ülkelerde orijinal yapımlara imza atan Disney Plus; Türkiye rotasında da sinema ve TV dünyasının yıldız isimleriyle anlaşmıştı.

Aras Bulut İynemli’nin başrolünü üstlendiği Atatürk dizisinin Disney Plus platformunda yayınlanmayacağı ortaya çıktı. Türk yapımı içeriklerini kaldırma kararı alan Disney Plus, daha önce yayınlayacağını duyurduğu Atatürk dizisini de iptal etmişti

Atatürk dizisini yayınlamama kararıyla tepkilerin odağında olan Disney Plus’ın yetkilileri, Meclis'e çağrılacak. Açıklamayı, Meclis Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman yaptı.

Disney Plus'ın aldığı karara en sert yaptırımların uygulanacağını söyleyen Yayman, "Biz meclis açıldığında Disney Plus Türkiye yetkililerini çağırıp iptal gerekçelerini komisyonumuza açıklamalarını isteyeceğiz." dedi.

Yayman, "Bilgi Teknolojileri Kurumunu göreve çağırıyoruz. Lisans iptali dahil, bant daraltma ve reklam yasağına kadar her türlü karşılığı vereceğiz." ifadelerini kullandı.

Şahan Gökbakar, Yılmaz Erdoğan ve Gülse Birsel gibi popüler isimleri platformuna taşıyan kanal; Türkiye lansmanını ise Tarkan konseri ile gerçekleştirmişti. Kanalın en çok konuşulan yerli işi ise Cumhuriyet’in 100. yılında yayınlanacak ve başrolünde Aras Bulut İynemli’nin yer aldığı 8 milyon dolar bütçeli Atatürk dizisi olmuştu.

Son dönemlerde ise platformun Türkiye’den yeni proje alımını durdurduğu iddia edilmişti. Aynı kaynağa göre kanalla dev anlaşmalara imza atan yıldız isimlerin yeni adresi ise FOX TV olmuştu. Bununla birlikte platformun Atatürk dizisinin iptal edilmediği ve Disney+ için geliştirilmeye devam edildiği de öne sürülmüştü. Ancak gelen son haberler Disney’in bir kez daha strateji değiştirdiğini ortaya koydu.

Disney Tarafından Çekilen “Atatürk” Dizisi Fox TV’de Yayınlanacak

Gazeteci Birsen Altuntaş’ın haberine göre DisneyAtatürk dizisi için nihai kararını verdi. 6 bölümden oluşması beklenen ve 29 Ekim 2023’te yayınlanması planlanan dizi; Disney Plus’ın yerli içerik alımını ve yayınını durdurması sonrasında FOX TV’ye taşındı.