T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ORTAÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ “OKU-YORUM, YAZI-YORUM” PROJESİ 

Ortaöğretim Genel Müdürü Halil İbrahim TOPÇU’nun sunusunda; Bilime odaklı, kültürel değerlere duyarlı, nitelikli bireyler yetiştirmek hedefiyle çalışmalarımızı titizlikle yürütüyoruz. Bu hedef doğrultusunda öğrencilerimizin bütüncül gelişimini sağlamak amacıyla bilişsel becerilerin yanı sıra sosyal ve duygusal becerilerinin de desteklenmesi gerekliliği bilinciyle Genel Müdürlüğümüzce fen ve sosyal bilimler liselerimize yönelik olarak “Oku-yorum, Yazı- Yorum” projesini gerçekleştireceğiz.

Fen ve sosyal bilimler liselerinde öğrenim gören öğrencilerimize yönelik olarak planlanan “Oku-Yorum, Yazı-Yorum” projesi çalışmaları ile öğrencilerimizin akademik başarıları yanında sosyal, duygusal-duyuşsal becerilerinin geliştirilmesini ve eleştirel okuma becerisine sahip genç yazarların yetiştirilmesine katkı sunmayı hedefliyoruz.

Sosyal ve duygusal-duyuşsal beceriler, öğrencilerin hızla değişen koşullarla baş etmelerine, çevrelerine uyum sağlamalarına, mesleki ve akademik başarılarına katkı sunmakta ayrıca görev performansı, duygu düzenleme, iş birliği, açık fikirlilik ve başkalarıyla etkileşimde olma becerilerinin gelişimine destek sağlamaktadır.

2023-2024 eğitim ve öğretim yılında iki aşamada gerçekleşecek olan “Oku-Yorum, YazıYorum” projesinin ilk aşamasında Kutadgu Bilig Oku-Yorum çalışmaları ile Kutadgu Bilig eseri üzerinden eleştirel okuma becerisinin kazandırılması hedefi doğrultusunda öğrencilere nesnel ve öznel eleştiri yapabilme, eski ve yeni bilgiyi sentezleyebilme, özgün bakış açısı geliştirebilme becerilerini kazandırmaya yönelik çalışmalar yürütülecektir.

Projenin ikinci aşaması olan “Yazı-Yorum” çalışmaları ile öğrencilerin dil becerilerinin geliştirilmesi yanında yazarlığı kişisel gelişimlerine katkı sunacak tematik bir sanat olarak algılamalarına yardımcı olmak, alanında tanınmış şair-yazar ve akademisyenler tarafından verilecek atölye dersleri ile sosyal bilimler liseleri öğrencileri arasından yeni kalemlerin yetişmesine yönelik faaliyetler gerçekleştirilecektir.