Bilindiği üzere Milli Eğitim bakanlığında öğretmenlerin emeklilik işlemleri Haziran ve Temmuz aylarında yapılmaktadır. MEB'in son yayımladığı öğretmenlerin emeklilikleri konulu genelge ile Bakanlık onayı kaldırılarak Valilikler tarafından onay verilmesi halinde emekli olmak isteyenler için işlem yapılabilecek.

Öğretmenler normal süreçte sadece Haziran ve Temmuz aylarında emeklilik işlemleri yapmaktadırlar. bu aylar haricinde il dınırları içinde emeklilik talebinde bulunanlarla ilgili olarak görevli olduğu branşta öğretmen fazlası bulunması ve Milli Eğitim Bakanlığının onayı ile emeklilik işlemi tesis edilebilmekteydi. 29 Ağustos tarihli genelge ile bu işlemler Bakanlık onayı olmaksızın valilikler tarafından yapılabilecek.

Milli Eğitim Bakanlığında emeklilik başvurusu nasıl yapılabilir?

Emekli olmak için genel başvurular Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde belirtildiği gibi Haziran ve Temmuz aylarında aşağıda belirtilen tarihlerde Valiliklere (İl Milli Eğitim Müdürlüğü) yapılacağı genelgede yer aldı.

Genel Başvurular nasıl yapılmaktadır? 1-10 Haziran tarihleri arasında alınacak, en geç 15 Temmuz(dahil) tarihine kadar yapılacak emeklilik başvuruları da değerlendirilecek, 16 Temmuz (dahil) tarihinden sonra verilecek emeklilik talep dilekçeleri ise işlemlerin sonuçlanmasına yetecek kadar süre kalması kaydıyla işleme alınmaktadır.

Emeklilik için gerekli olan şartları 31 Temmuz'dan sonraki bir tarihte dolduracak olanlarla, isteklerinde gecikenler bir sonraki döneme kadar (Haziran ve Temmuz) emekliye ayrılma isteğinde bulunamamaktadırlar.

Haziran ve Temmuz ayı dışında da emekli olunabilecek?

Emekliye ayrılmalarını zorunlu kılan bir özür beyan edenler, Haziran ve Temmuz ayları dışında da emeklilik başvurusu yapabilecekleri açıklandı.

Emekli başvurusu yapabilmek için Valilikler tarafından şu belgeler talep edilmektedir!

Okul/Kurum/İlçe MEM teklif yazısı, (T.C. Kimlik Numaralı), Emeklilik talep dilekçesi, (T.C. Kimlik Numaralı), Banka talep dilekçesi, (T.C. Kimlik Numaralı), Sağlık mazeretiyle emekli olmak isteyenler bakımından Sağlık Kurulu Raporu (ibraz edilen SKR SGK Başkanlığına gönderilmeyecek, ilgilinin özlük dosyasında emeklilik evraklarıyla birlikte saklanacaktır.) (Malulen emeklilik işlemleri hariç) istenmektedir.

Sağlık raporunda şu kriterlerin olması gerekmektedir!

Kendisi, eşi, annesi, babası, çocuğu ile yargı kararıyla vasi tayin edilmesi kaydıyla kardeşi adına düzenlenen sağlık kurulu raporunun; Resmi ve/veya SGK ile anlaşmalı Özel Sağlık Kuruluşlarından/Hastanelerinden, başvuru tarihi itibarıyla son altı ay içinde alınmış, en az üç doktor imzalı ve hastane baştabipliğince onaylanmış olması gerekiyor.

 Kendisi için düzenlenen raporda, uzun süreli tedaviyi gerektiren bir hastalığa yakalandığını, görevini sürdürmesine engel ve/veya hayati öneme haiz olup olmadığı isteniyor.

Aile fertlerinden biri için düzenlenen raporda ise hastalığın tedavisi süresince, hastanın ailesinin bakım ve desteğine ihtiyacı olup olmadığı kaydı aranacaktır.

Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği (sağlık kurulu raporu; eş, ana, baba ve çocuklarından biri ile yargı kararıyla vasi tayin edilmesi kaydıyla kardeşine ait ise istenecektir) istenmektedir.

Vasi tayini yapılmış ise vasi tayinine ait mahkeme kararı ile SGK Başkanlığının güncel tarihli göreve iade yazısı isteniyor.

Emeklilikle ilgili tüm detayların yer aldığı MEB Genelge’si için TIKLAYINIZ.

mymemur.com.tr