KESK'e bağlı Eğitim-Sen üyelerinin, 'Savaşa Karşı Barış' talebiyle bir günlük iş bırakması üzerine İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, "Kimi sendikaların mevzuatta belirlenmemiş şekilde eylem kararı aldıkları"nı savunarak, bu eylemlere katılan öğretmenlerin isimlerinin bildirilmesini istedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), geçen 29 Aralık’ta ülke çapında “Savaşa Karşı Barış” başlıklı bir eylem kararı alarak, bir günlük iş bıraktı. Bilhassa Milli Eğitim Bakanlığı’nda (MEB) binlerce öğretmenin katıldığı grev sonrası idari soruşturma başlatıldı. Soruşturma devam ederken, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü bu tür eylem ve boykotların önüne geçmek için talimat yayınlandı. 

İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci’nin 16 Mart’ta 39 ilçeye gönderdiği yazıda, Devlet Memurları Kanunu’na göre kamu görevlilerinin siyasi ve ideolojik amaçlı beyanda ve eylemlerde bulunamayacağı ve bu eylemlere katılamayacağı belirtildi. Aynı şekilde kamu görevlilerinin “Anayasa’ya ve kanunlara aykırı olan, memleketin bağımsızlığını ve bütünlüğünü bozan, Türkiye Cumhuriyeti’nin güvenliğini tehlikeye düşüren faaliyette bulunamayacağı, görevleri yerine getirmekle yükümlü, görevlerinin iyi ve doğru yürütülmesinden amirlerine karşı sorumlu oldukları” anlatıldı. Yazıda, “Kamu hizmetlerini aksatacak şekilde memurluktan kasıtlı olarak birlikte çekilme, görevlerine gelmeme veya gelip de hizmet ve işlerin yavaşlatılması veya aksatılması sonucunu doğuracak eylem ve davranışlarda bulunamayacakları kayıt altına alınmıştır” denildi. Kimi sendikaların güvenlik güçlerinin terörle mücadelesini bahane ederek boykot ve ‘mevzuatta belirlenmemiş’ şekilde eylem kararı aldıkları savunularak, şöyle denildi: 


“(Bu durum) Sendikal hakların kullanımı sınırlarını aşıp eğitim çağındaki bireylerin eğitim alma hakkının engellenmesi durumunu ortaya çıkarmaktadır. Eğitim çağında bulunan öğrencilerin eğitim hakkını engelleyen; öğrencileri ve velileri okulu boykot etmeleri yönünde teşvik eden; görev ve yükümlülüklerini yerine getirmeyip mevzuata aykırı eylemlerde yer aldığı belirlenen kamu görevlilerinin isimlerinin ivedilikle müdürlüğümüze bildirilmesini rica ederim.”