Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı illerde Suriyeli çocukların eğitime erişimini artırmak, bu bölgelerde eğitimlerine devam eden en dezavantajlı Türkiyeli ve Suriyeli çocukları desteklemek ve eğitimin niteliğini artırmak amacıyla hazırlanmış ve hazırlanacak olan İl Eylem Planları (İEP) Millî Eğitim Bakanlığı ile UNICEF Türkiye Temsilciliği tarafından Suriyeli çocuklarında gittiği Fatih Sultan Mehmet İlkokulu'nda tanıtıldı.

Suriyelilere 8 milyar dolar

Türkiye'nin 4 yılı aşkın sürede diline, dinine, inancına bakmadan milyonlarca Suriyeliyi Türkiye'ye kabul ettiğini anımsatan Büyük, kamunun kaynaklarından Suriyeliler için yaklaşık 8 milyar dolar harcadığını vurgulayarak, dünyanın Türkiye'ye sadece 417 milyon dolar gönderdiğini aktardı.

460 bin Suriyeli çocuk okullara yerleştirilecek
 
MEB'in bu yıl sonuna kadar eğitimin çağındaki tüm çocukları eğimin sistemine dahil etmeyi amaçladığına vurgu yapan Büyük, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun BM Genel Kurulu'na yaptığı konuşmada, 460 bin çocuğun daha bu yılın sonuna kadar eğitim sistemine entegre edilmesine ilişkin hedefi ortaya koyduğunu hatırlattı ve bu hedefi yakalamak için gece gündüz çalışacaklarını bildirdi.
 
Suriyeli çocuklara eğitimin yanın da rehberlik hizmeti de verdiklerini belirten Büyük, Suriyeli öğrenciler için 30 yakın okul yapıldığını ve bazı okulların da saat 14.30'dan sonra bu öğrenciler ve gönüllü Suriyeli öğretmenlerin hizmetine açıldığını bildirdi.
 
Suriyeli öğretmenlere 220 dolar
 
UNICEF ile yapılan protokol kapsamında yaklaşık 6 bin Suriyeli öğretmenin teşvik edildiğine işaret eden Büyük, "Çalıştırmıyoruz. Onlar gönüllü hizmet ediyor, biz de teşvik ediyoruz. Kamp içerisinde 150 dolar, kamp dışında 220 dolar her ay onların hesabına yatırıyoruz. Hem öğretmen sayısını artırmak hem de ödenen teşviki artırma adına çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.