Merkezî Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu nerede yayımlandı?

Kılavuz https://www.meb.gov.tr internet adresinde yayımlandı.

 

Sınav ne zaman yapılacaktır?

Merkezî Sınav 04 Haziran 2023 Pazar günü, yurt içi ve yurt dışında Türkiye saati ile birinci oturum 09.30’da, ikinci oturum 11.30’da yapılacaktır.

 

Özel Eğitim Uygulama Okulları öğrencileri merkezî sınava katılacak mı?

Özel eğitim uygulama okulları ile bu okulların programlarının uygulandığı özel eğitim sınıfları öğrencileri merkezi sınava katılmayacaktır.

 

Resmi ve Özel Ortaokullar, İmam Hatip Ortaokulların ve Geçici Eğitim Merkezi öğrencilerinin sınava katılabilme şartları nelerdir?

2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı’nda resmî, özel ve imam hatip ortaokullarının 8’inci sınıfında öğrenim görüyor olmak, geçici eğitim merkezlerinde örgün ortaöğretim kurumuna kayıt olma şartını taşıyan 8’inci sınıf öğrencisi olmak. Sınav Başvuruları Bakanlık tarafından yapılacaktır. Başvurular ücretsizdir.

 

Sınav başvurusu nereden yapılacaktır, başvuru ücretli midir?

Merkezî Sınav başvuruları; yurt dışında e-Okul sistemine kayıtlı olmayan okullarda öğrenim gören öğrenciler ile deprem nedeniyle olağanüstü hal ilan edilen illerde (Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa) kayıtlı öğrenciler hariç, diğer tüm 8’inci sınıf öğrencileri için Bakanlık tarafından yapılacaktır. Başvurular ücretsizdir.

 

Deprem nedeniyle olağanüstü hal ilan edilen illerde kayıtlı öğrenciler başvurularını nasıl yapacaklardır?

Deprem nedeniyle olağanüstü hal ilan edilen illerde (Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa) kayıtlı öğrenciler, istemeleri hâlinde diğer illerde sınava girebileceklerdir. Bu durumda olan öğrenciler başvuru döneminde sınava gireceği il ve ilçe tercihini yapabileceklerdir. Deprem nedeniyle olağanüstü hal ilan edilen illerde bulunan öğrencilerden il ve ilçe tercihinde bulunmayanların sınava girecekleri okullar Bakanlık tarafından belirlenecektir. Başvurular, 03-13 Nisan 2023 tarihleri arasında e-Okul sistemi üzerinden yapılacaktır.

 

Sınava tüm öğrencilerin katılma zorunluluğu var mıdır?

Hayır, sınava katılma zorunluluğu bulunmamaktadır.

 

Açık Öğretim Ortaokulu öğrencilerinin başvuru şartları nelerdir?

Açık Öğretim Ortaokulu öğrencilerinin başvurusu, örgün ortaöğretim kurumuna kayıt olma şartını taşımak ve öğrenim gördüğü okulun 8’inci sınıfına devam ediyor olmak şartıyla Bakanlık tarafından yapılacaktır.

 

Yurt dışında e-Okul sisteminde kayıtlı olmayan okullarda öğrenim gören öğrencilerin başvuru şartları nelerdir?

30/5/2019 tarihli ve 30789 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Millî Eğitim Bakanlığı Denklik Yönetmeliği” esas alınarak öğrenim belgesi kontrol edilip Türkiye’deki 8’inci sınıf seviyesine denk sınıfta öğrenim görüyor olmaktır.

 

Sınavsız öğrenci alan okul tercih edeceğim, sınava girmeli miyim?

Hayır, sınavsız öğrenci alan okulları tercih edecek öğrencilerin bu sınava girmeleri zorunlu değildir.

 

Sınav yerimi nasıl öğreneceğim?

Sınav giriş yerini, salonunu, sıra numarasını ve varsa sınav tedbir hizmeti bilgilerini 26 Mayıs 2023 tarihinde e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden öğrenebilirsiniz.

 

Sınav giriş belgesi nereden alınacaktır?

Fotoğraflı sınav giriş belgesi okul müdürlükleri tarafından elektronik ortamdan alınıp onaylanarak sınav salonunda hazır bulundurulacaktır. Öğrenciler herhangi bir işlem yapmayacaktır.

Soruların ve cevapların tamamı için tıklayınız