Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden komşu ülkelere yayılan maymun çiçeği virüsü Afrika kıtasının ardından Avrupa'da görüldü.
İsveç Sağlık ve Sosyal İşler Bakanı Jakob Forssmed düzenlediği basın toplantısında, “Öğleden sonra İsveç'te daha ciddi bir tür olan ve Clade I olarak adlandırılan bir maymun çiçeği vakası olduğunu teyit ettik” dedi.
İsveç Halk Sağlığı Kurumu tarafından yapılan açıklamada, söz konusu vakanın maymun çiçeği virüsünün tehlikeli bir varyantı olan Clade I'in Afrika dışında ilk kez tespit edildiği aktarılarak, hastanın başkent Stockholm'de olduğu ifade edildi.
Dünya Sağlık Örgütü, dün maymun çiçeği virüsünün yayılması nedeniyle iki yıl içinde ikinci kez küresel halk sağlığı acil durumu ilan etmişti.
Maymun Çiçeği virüsü nedir?
Maymun çiçeği virüsü, çiçek hastalığına benzer semptomlara sahip ancak daha az şiddetli bir hastalık olan mpox'a (maymun çiçeği) neden olan bir ortopoksvirüstür.
Çiçek hastalığı 1980'de ortadan kaldırılmış olsa da, mpox Orta ve Batı Afrika ülkelerinde görülmeye devam etmektedir. Mayıs 2022'den bu yana, Afrika bölgesi dışında daha önce belgelenmiş mpox bulaşı olmayan ülkelerden de vakalar bildirilmiştir. Maymun çiçeği virüsünün iki ayrı kladı tanımlanmıştır: Klad I (daha önce Kongo Havzası (Orta Afrika) kladı olarak biliniyordu) ve Klad II (eski Batı Afrika kladı).
Mpox, hayvanlardan insanlara bulaşan bir zoonozdur ve vakalar genellikle virüsü taşıyan hayvanların bulunduğu tropikal yağmur ormanlarına yakın yerlerde bulunur. Sincaplar, Gambiya keseli sıçanları, fareler, farklı maymun türleri ve diğerleri dahil olmak üzere hayvanlarda maymun çiçeği virüsü enfeksiyonuna dair kanıtlar bulunmuştur.
Hastalık ayrıca insanlardan insanlara da yayılabilir. Vücut sıvılarıyla temas, ciltteki lezyonlar veya ağız veya boğaz gibi iç mukoza yüzeyleri, solunum damlacıkları ve kirlenmiş nesneler yoluyla bulaşabilir.
Belirtileri
Mpox (maymun çiçeği), ateş, yaygın karakteristik döküntü ve genellikle şişmiş lenf düğümleri ile kendini gösterir. Mpox'u suçiçeği, kızamık, bakteriyel cilt enfeksiyonları, uyuz, frengi ve ilaçla ilişkili alerjiler gibi diğer hastalıklardan ayırmak önemlidir.
Mpox'un kuluçka süresi 5 ila 21 gün arasında değişebilir. Hastalığın ateşli evresi genellikle 1 ila 3 gün sürer ve ateş, yoğun baş ağrısı, lenfadenopati (lenf düğümlerinin şişmesi), sırt ağrısı, miyalji (kas ağrısı) ve yoğun asteni (enerji eksikliği) gibi semptomlar içerir. Ateşli evreyi, 2 ila 4 hafta süren deri döküntüsü evresi takip eder. Lezyonlar maküllerden (düz tabanlı lezyonlar) papüllere (kabartılmış sert ağrılı lezyonlar), veziküllere (berrak sıvıyla dolu) ve püstüllere (irinle dolu) dönüşür ve ardından kabuklar veya kabuklar oluşur.
Belgelenen vakalarda ölen hasta oranı %0 ile %11 arasında değişmekte olup, küçük çocuklarda daha yüksek olmuştur.