6. Dönem Toplu Sözleşme'de hizmet kolunda üye olabilecek kamu görevlisi sayısının %1'inden fazlasını kaydeden sendikalara daha yüksek ödenmesi öngörülerek düzenlenmişti. Danıştay'ın bu düzenlemeyi iptal etmesinin ardından Meclis tarafından düzenleme yapılarak %2 barajı belirlendi. %2'nin altında olan sendikaların üyelerine ise daha az bir ücret olarak toplu sözleşme desteği ödenmesi öngörüldü. Bu kararı da Anayasa Mahkemesi eşitlik ilkesine dayanarak iptal etti.

Anayasa Mahkemesinin toplu sözleşme ikramiyesinin iptaline yönelik olarak verdiği kararın gerekçesi 5 Mart 2024 tarihli ve 32480 sayılı Resmî Gazetede yayımlandı. Anayasa Mahkemesi, Yüzde 2 barajını aşan sendikalara üye kamu çalışanlarına ödenen toplu sözleşme ikramiyesini bütünüyle iptal etti.

Bu kararla birlikte 2024 yılı Mart ayı itibarı ile kamu görevlileri sendikalarına üye olan toplam 2 milyon 18 bin 674 kamu çalışanı, her ay almakta olduğu 537,94 TL tutarındaki toplu sözleşme ikramiyesini artık alamayacaklar.

Anayasa Mahkemesinin iptal kararı sonrası, sendika üyesi memurlar 537,94 TL yerine aylık 190,22 TL aldılar.

 

Şöyle özetleyelim:

Şubat ayı ve öncesinde yüzde 2 barajını aşan bir sendikaya üye memurun 284 TL cebinde kalıyordu.

Mart ayında ise 253 TL sendika aidatı kesilen bir memur (sendikalara ve dereceye göre aidatlar değişir) yaklaşık 63 TL cebinden ödeyecek.

Bu durumda sendikalı memurların aylık kaybı 348 TL olacak

 

BASK ve Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper ÖĞRETİCİ'nin değerlendirmesi şöyle:

* Yıllardır memuru YOKSULLUĞA, emekliyi AÇLIĞA mahkum eden toplu sözleşmelere YETKİLİ olarak imza atacaksın, 

* TÜİK'in  verileri nedeniyle memurun aylık on binlerce TL kaybına sessiz kalacaksın, 

* Sözü verildiği halde kira yardımını ağzına almayacaksın, 

* 3600 Ek gösterge, YHS, sözleşmeli personel, aile birliği, mülakat ve daha birçok ana sorun için bir eylem dahi yapmayacaksın, 

14 aydır 200 binin üzerinde sendikalı memur aylık 348 TL kayıp yaşarken bununla gurur duyacaksın, 

* Sadece Ocak ve Şubat enflasyonu nedeniyle ortalama memur maaşında oluşan 4000 TL'lik kayıp için kılını kıpırdatmayacaksın, 

Şimdi AYM ilgili düzenlemeyi ve sendikal ayrımcılığı Anayasa'ya aykırı buldu diye SENDİKACI kesileceksin... 

Ama doğruyu söylemek gerekirse suç onlarda değil. YETKİLİ sendika tercihi değişmediği müddetçe memurlar YOKSUL kalmaya, emeklilikte AÇ kalmaya devam edecektir.

Guncelegitim.com / ÖZEL HABER