Öğretmenlik Meslek Kanunuyla birlikte uzman öğretmenlik ve Başöğretmenlik, Milli Eğitim Bakanlığında tanımlandı. Buna göre 10 yıl öğretmenlik yapanlar uzman öğretmen, 10 yıl uzman öğretmenlik yapanlar ise Başöğretmen unvanı alıyor.

Tabi bunun için önce eğitimden geçmek gerekiyor. Bunun yanı sıra yapılacak sınavdan 70 ve üzeri puan almak şartı var.

Yüksek lisans yapan öğretmenler uzmanlık sınavından, doktora yapanlar ise Başöğretmenlik sınavından muaf olacaklar.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer geçtiğimiz aylarda Öğretmenlik Meslek Kanunu ile alakalı şu ifadeleri kullanmıştı:

"Bir tanesi kıdemli öğretmenlerimizle ilgili. Yıl tam netleşmedi, 20 veya 25-30, tam net değil, yıla sahip olan öğretmenlerimiz uzman öğretmen olduktan sonra 10 yıl daha başöğretmen olarak beklemesinler diye o şartı kaldıracağız. İkincisi eğer eğitim alanında veya atandığı alanda tezli yüksek lisans yapmışsa 10 yıl beklenen uzman öğretmenlikteki bekleme şartını 5 yıla düşüreceğiz. Eğer eğitim alanında, yine atandığı alanda doktora yapmışsa doğrudan başöğretmenliğe başvurma hakkı getireceğiz.''

Seçim öncesi müjde verilmelidir!

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Meslek Kanununda gelişmeler yapılacağını daha önceden söylemişti. Kariyer basamaklarıyla birlikte öğretmenler arası maaş farkı ciddi oranda yükseldi. En düşük öğretmen maaşı 12 bin 800 lira iken, Başöğretmen maaşı ise 19 bin lira civarında. Bu miktardan yüksek alan Başöğretmenler de var. Bu farkın ortadan kaldırılması, uzman öğretmenliğin şartsız koşulsuz 5 yıla indirilmesi müjdesi seçim öncesi verilmelidir.

Kaynak: ogretmenlericin.com