Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova'nın sorularını yanıtladı. Bakan Özer, 12. sınıflar için devamsızlık affının geldiğini duyurdu.

Bakan Özer'in konuşması şu şekilde:

12. SINIFLARA DEVAMSIZLIK AFFI

Bakanlık her yıl sınavdan sonra bu müjdeyi veriyordu. 10 ili etkilemedi, tüm illerimiz acı çekti. 12. sınıf öğrencilerimizi devamsızlıktan bırakmayacağız.

Toplumdaki eşitsizliklerin minimize edildiği mekanlardır okullar. Bakan olarak, göreve başladığımda okulları açtım.1 buçuk yıl kapalı kalmıştı. Dijital platform ne kadar mükemmel olursa olsun yüz yüze eğitimin yerine ikame edilemez. Okullar açıldığında vaka sayıların arttığına dair bilimsel makale yok.

 

ÖĞRENCİ YOKSA ÖĞRETMEN EK DERS ÜCRETİ ÖDENİR Mİ? 

Bir eğitimciden gelen soru şöyle,

"12.sınıf öğrencilerine devamsızlık hakkı açıklaması geldi sabah.Hal böyle olunca 12.sınıflar okula gelmiyor. Sınıfta hiç öğrencinin olmadığı günler oluyor. Aramızda idareci arkadaşlar olduğu için soruyorum. Bizim müdür yardımcımız öğrenci yoksa öğretmene ücret ödenmez diyor? Öğretmen görevinin başındaysa derse geldiyse ama öğrenci yoksa bu saçma değil mi? Ödenmesi gerekmez mi?"

İşte Eğitim İş'in açtığı davada karar:

MAHKEMEDEN; “ÖĞRENCİNİN BULUNMAMASI NEDENİYLE YAPILAMAYAN DERSLER İÇİN DE EK DERS ÖDENMESİ GEREKİR” KARARI

Özel eğitim öğretmeni olan üyemizin, okulda bulunmasına rağmen öğrenci olmaması sebebiyle dersin fiilen işlenmediği belirtilerek ek ders ücreti ödenmemiş, bunun üzerine sendikamızca açılan davada mahkeme;

“...Öğrencilerin derse katılım göstermemesinin Milli Eğitim Bakanlığı'nca bu konuda tesis edilmiş genel bir işlemine dayalı olmayıp tamamen kendi iradelerinin doğal bir sonucu olduğu, bu durumun davacının ek ders saatlerinde okula gelmesine ve derse girmesine engel bir durum teşkil etmediği, davacının da derse girerek ders defterini imzaladığı ancak öğrenci olmaması nedeniyle fiilen ders işlenmediği, dolayısıyla davacının iradesi dışında vukuu bulan fiili imkansızlık nedeniyle gerçekleştiği dikkate alındığında, davalı idarece 29.09.2021 tarihine yönelik olarak davacıya ek ders ücreti ödemesinde bulunulması gerekirken aksi yönde tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.” 

şeklinde gerekçesini ortaya koyarak, bu durumda öğretmenin ek ders ücretinin kesilemeyeceğine karar vermiştir.

Çok sayıda benzeri uygulamaya imza atarak, eğitim emekçilerini mağdur eden idareler için bu kararın örnek olmasını bekliyor, Eğitim-İş olarak üyelerimizin mali-özlük haklarını sonuna kadar savunmaya devam edeceğimizin bilinmesini istiyoruz.  

Kaynak: guncelegitim.com