Bu serada üretim liselilerden soruluyor
 
Genç kesimin tarıma olan ilgisinin hızla azaldığı Türkiye’de tarımla uğraşan nüfusun yaş ortalaması da giderek artıyor. Ancak bu olumsuz tabloya karşın ilham verici örnekler de yaşanmıyor değil. Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde 24 lise öğrencisi geliştirdikleri bitkisel üretim projesi ile tarımla buluşuyor.
 
Nebioğlu beldesinde bulunan Şehit Sacit Olcay Kabaklıoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde okuyan öğrenciler okul yönetimi ve öğretmenlerinin desteğiyle okullarına ait 500 metrelik sera alanında sebze üretimi yaparak ürettiklerini ihtiyaç sahipleriyle buluşturuyor.
 
Dikimden hasada kadar
 
Ülkem İçin Üreteceğim” başlıklı proje kapsamında bir araya gelen öğrencilerin ilk işi çevre belde ve köylerden ihtiyaçları olan yerel tohumları toplamak oldu. Serada marul, lahana, ıspanak, brokoli, soğan, domates, biber, patlıcan ve maydanoz dikimi yapan liseliler, gübreleme ve sulamadan hasada kadar tüm süreçlerde aktif olarak rol aldı.
 
Üretmeyi ve paylaşmayı öğreniyorlar
 
Öğrencilerin tüm tarımsal uygulamaları öğretmenlerinin yönlendiriciliğinde kendi emekleriyle gerçekleştirdiğini söyleyen okul müdürü Tekin Verim, “Ürünler yetişmeye başlayınca öğrencilerimizin de özgüvenleri arttı ve bunu başarabileceklerine inandılar. Böylece gençlerimiz üretmenin, paylaşmanın ve yardımlaşmanın önemini anlıyor” diyor.


 
Yeni hedef aromatik bitki yetiştiriciliği
 
Birinci sınıf öğrencilerinden Sefa Demir, “Serada her gün çalışma yaparak toprak işleme, yabancı ot temizliği, sulama ve havalandırma gibi konularda çok şey öğreniyoruz” diye konuşurken, Tarım Teknolojileri Bahçe ve Tarla Bitkileri öğretmeni Perihan Yücesoy, projede bir sonraki hedefin tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği alanında TÜBİTAK 400 Bilim Fuarı’na katılmak olduğunu söylüyor.