2019 LGS: Yerleştirmede ‘yaşı küçük olana öncelik’ kriteri değişti. Sınavla öğrenci alan liselere yerleştirmelerde okulların belirlenen kontenjanlarına öğrenciler puan üstünlüğüne göre yerleştirilecek. 

Ancak puanı eşit iki öğrenci olduğunda ise 7 farklı kriter kullanılıyordu ve ikinci kriter olarak “yaşı küçük” olana öncelik veriliyordu. İşte Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu madde ile ilgili hatasını düzeltti. Doğum tarihi artık son kriter olarak değerlendirilecek. Yerel yerleştirmelerde ise bu kriter kullanılmayacak. 

2019 LGS: YERLEŞTİRMEDE ‘YAŞI KÜÇÜK OLANA ÖNCELİK’ KRİTERİ DEĞİŞTİ

Özellikle tartışmalara neden olan bir madde de bu yönerge ile birlikte değişikliğe uğradı. Bu maddenin ne olduğuna gelince; puanı eşit iki öğrenci aynı okulu tercih ettiklerinde okul başarı puanından sonra ikinci kriter olarak “yaşı küçük olana” öncelik verilmesiydi.  

Yani annesinin doğurduğu tarih, birçok kriterin önüne geçerek, bir öğrencinin okula yerleşip yerleşmemesinde kullanılan ikinci kriter olarak yer alıyordu. Eğer “doğumlarında” da eşitlik olursa MEB, ancak öğrencilerin 8, 7 ve 6’ncı sınıf notlarına bakıyordu.