Köy okullarında, 15 Şubat’ta yüz yüze eğitime başlanacak. Mart ayında da ilkokullar, 8 ve 12. sınıflar ile özel eğitim okullarında salgının seyrine göre seyreltimiş şekilde yüz yüze eğitime geçilmesi hedefleniyor.

Milliyet'ten Mine Özdemir Güneli haberine göre;  Koronavirüs sonrasında Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden 1 yıldır aralıklarla uygulanan uzaktan eğitime, köylerde ve mezralarda yaşayan 1.5 milyon öğrenci, internet bağlantısı ve bilgisayarı olmadığı için erişemiyordu. Bu sorunun önüne geçmek için binlerce EBA destek noktası kuran, öğrencilere yüz binlerce tablet bilgisayar desteğinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2020-2021 eğitim öğretim yılının başında köy okullarını tüm kademelerde açma kararı almıştı.

Fiziki yapıları yetersiz

Vaka sayılarında yaşanan artış nedeniyle okullarda ara tatilin ardından tekrar uzaktan eğitime geçilmesiyle bu öğrencilerin yaşadıkları sorunlar, gündeme gelmeye devam etti. O nedenle MEB, daha fazla eğitim kaybı olmaması için ikinci dönemde yüz yüze eğitimde önceliği köy okullarına verdi. Ancak MEB, kaç köy okulunda kaç öğrenciye yüz yüze eğitim verileceğine yönelik bir açıklamada bulunmadı.

Köy okulları, 1989-1990’da nüfusu az olan köylerde ilköğretim öğrencilerinin il ve ilçe gibi daha büyük yerleşim yerlerine günübirlik ulaştırılmasıyla yapılan taşımalı eğitimle kapatıldı. Öğrenci sayısı 10’un altına düşen okullarda da eğitime son verilmesiyle sayıları 17 bini geçen köy okullarının büyük bölümü atıl kaldığı için fiziksel olarak eğitime elverişsiz.

Bu okullarda yüz yüze eğitimin nasıl verileceği, öğretmenlerin ulaşım sorunlarının çözümü, 1 Mart’ta il merkezlerindeki okulların açılmasıyla taşımalı eğitim yapılması durumunda kalabalık öğrenci gruplarının nasıl taşınacağı merak konusu. Uzaktan eğitimin yüz yüze eğitimin yerini tutmadığını belirten eğitim sendikaları, MEB’in köy okullarında yüz yüze eğitimi başlatmasını olumlu karşılıyor.

Boş sınıfı seyreden çocuk fotoğrafı yayınladı

Kendisi de köy okulunda okuyan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, önceki gün sosyal medya hesabından boş sınıfını seyreden çocuk fotoğrafı paylaşarak, şu mesajı yayınladı: “Bir köy okulunda boş sınıfını seyreden çocuk, penceresinden ne görür? Belki bir Nobel Ödülü’nü, belki dünya çapında bir sanatçıyı, sporcuyu... Belki dünyanın merkezidir orası. Hayallere nefes olmak için çocuk yüreklerini eğitimle buluşturuyoruz. Emanete saygıyla...”