Köy Enstitülerinin kuruluşunun 83. yılında “Eşitlikçi, laik, kamusal, demokratik, parasız, bilimsel ve uygar” eğitime dönüş çağrısı yapıldı. Ankara’daki sempozyumda “geri kalmışlıktan kurtulmanın yolları” anlatıldı. 

Dr. Nejla Doğan, kurucu dönemin eğitim kaygısının “geri kalmışlıktan kurtulmak, bağımsızlaşmış ve kalkınmış bir toplum yaratmak” olduğunu vurgulayarak 1950’lerden itibaren kurucu eğitim felsefesinden kopuşların yaşandığını anımsattı ve “Eğitimin, muhafazakâr ve liberal politikaları birleştiren bir sisteme dönüştürüldüğünü görüyoruz. Bu dönüşümle yurttaşlık kavramı; dinsel bir özne olan, ekonomik değerler üreten ve demokratik haklarını bilmeyen varlıklar olarak yeniden tanımlandı” dedi.

Bildirgede şunlar kaydedildi:

“Köy Enstitüleri deneyimi geri kalmış bir toplumun eğitim alanında kısa sürede nasıl canlandırılacağı açısından çok önemli bir örnektir. Sempozyumumuzda ulusal eğitimin eşitlikçi, laik, kamusal, demokratik, parasız, bilimsel ve uygar ölçütler göz önüne alınarak, Cumhuriyet devrimlerinin ve evrensel Aydınlanma yaklaşımının gerekleri çerçevesine oturtulması için ödünsüz çaba gösterilmesi kabul görmüştür.”