1- Kobani eylemlerinde bugün de kan aktı, ölü sayısı 21’e çıktı

Davut Nas

Davut Nas

Kobani'ye IŞİD saldırısı nedeniyle önceki gün başlayan, dün 10’u Diyarbakır’da olmak üzere 18 kişinin yaşamını yitirdiği eylemler, altı ilde alınan sokağa çıkma yasağına karşın bugün de birçok şehirde sürdü. Mardin’de iki kişinin cesedi bulundu; Siirt’te Davut Nas isimli genç vurularak hayatını kaybetti.

2- Asker İstanbul’da da sokağa indi

Fotoğraf: DHA

Fotoğraf: DHA

Kobani eylemlerinde gerginliğin yükseldiği noktalardan İstanbul’un Esenyurt ilçesine askeri birlikler sevk edildi.

3- Sokağa çıkma yasağı Erciş’te kaldırıldı, Mardin’de uzatıldı

Van Valiliği, Erciş ilçesinde dün akşam ilan ettiği sokağa çıkma yasağını kaldırdı. Mardin’in Kızıltepe, Nusaybin, Derik, Dargeçit ve Mazıdağı ilçelerinde ise sokağa çıkma yasağı bugün saat 18:00’den itibaren geçerli olmak üzere ikinci bir emre kadar uzatıldı.

4- Bakan Eker: Kaos lobisi var

Diyarbakır’da yaşanan olaylarda 10 yurttaşın hayatını kaybettiğini açıklayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Mehdi Eker, “Burada bir kaos lobisi var” dedi.

5- Kılıçdaroğlu: AKP ülkeyi kan gölüne çevirmek üzere

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Bu hükümete ‘Dış politikanı düzelt. Eğer düzeltmezsen Ortadoğu bataklığına sürüklersin’ dedik. Şimdi bir bataktalar ve bataktan çıkmaya çalışıyorlar. AKP ülkeyi kan gölüne çevirmek üzere” diye konuştu.

6- Koalisyonun Kobani’de vurduğu IŞİD en ağır darbeyi aldı

Smoke rises from the Syrian town of Kobani during what activists said were clashes between Islamic State fighters and Kurdish fighters, as seen from a hill in Tal-Hajeb village that overlooks the town

IŞİD’in Suriye’nin Kürt kenti Kobani’deki kuşatmayı daraltması üzerine ABD liderliğindeki uluslararası koalisyon kente en yoğun hava bombardımanını yaptı. Kobani’nin dışişleri bakan yardımcısı İdris Nassan, IŞİD’e bugüne kadarki en ağır darbenin vurulduğunusöyledi. 

7- TSK, PYD’yi ‘terör örgütü’ ilan etti

Genelkurmay Başkanlığı, Suriye’nin Kürt kenti Kobani’yi IŞİD’e karşı savunan PYD’yi terör örgütü ilan etti. TSK’nın internet sitesinde, Türkiye’ye girmeye çalışan beş kişinin yakalandığına dair açıklamada PYD için ‘bölücü terör örgütü‘ ifadesi kullanıldı.

8-  ‘Güvenli bölge’ye Fransa’dan destek, Britanya ve ABD’den sarı ışık

Fransa Cumhursaşkanı François Hollande, yerel halkı korumak için Türkiye ile Suriye arasında bir güvenli bölge oluşturulmasına destek bildirdi. İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond “Suriye’de Tampon bölge seçenek dışı değil” derken, ABD’li mevkidaşı John Kerry de, “Bu epeydir dillendirilen bir öneri. Etraflıca düşünülmeli”  diye konuştu.

9- Altın Portakal’da belgesel yarışması iptal edildi

Gezi eylemleri temalı belgeselin sansürlenmesiyle başlayan süreç, Altın Portakal Film Festivali’nde belgesel yarışmasının hepten iptal edilmesiyle sonuçlandı.

10- Borsa İstanbul endeksi son beş ayın en düşük seviyesinde

IŞİD güçlerinin Kobani’ye saldırılarını protestolarla yaşanan gerginliklere, ekonomik büyümede aşağı yönlü revizyonlar da eklenince,  Borsa İstanbul endeksi beş ayın en düşüğüne geriledi.