Meslek Kanunu bildiğiniz gibi TBMM de kabul edildi. Birkaç gündür Kanunun geçici 3. maddesi çokça tartışılmaya başladı. Farklı yorumlar kafaları karıştırdı. Bu karışıklığı gidermek ve doğru bilgilendirme yapmak için maddeyi yorumlamak istedik.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU GEÇİCİ 3. MADDE

Öncelikle ilgili maddeyi hatırlayalım:

"Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte görevde bulunan öğretmen ve uzman öğretmenler, öğretmenlikte ve/veya uzman öğretmenlikte yirmi yıllık çalışma süresini tamamlamaları ve 20’nci maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen şartlardan uzman öğretmenlikte en az on yıl hizmeti olma şartı hariç diğer şartları sağlamaları kaydıyla başöğretmen unvanı için başvuruda bulunabilir."

Kimler Başöğretmen olabilecek? Geçici 3. madde nedir?

Maddeye göre şartları değerlendirelim:

  • Öncelikle başöğretmen olmak için hâlihazırda uzman olmak şarttır.
  • Uzmanlıkta kaç yıl geçirdiğinizin önemi yok, önemli olan meslekte 20 yıl doldurmuş olmaktır.

Örneğin, 19 yıllık hizmet süresi bulunan uzman öğretmen 1 yıl; 18 yıl hizmet süresi bulunan uzman öğretmen 2 yıl sonra başöğretmen olabilir.

  • Tabii ki başöğretmen olmak için akademi eğitimlerini almak gerekecek. Madde metnindeki "ve-veya ifadesinden dolayı, uzmanlıkta geçen süreyi meslekteki hizmet süresine ayrıca eklemek doğru bir yorum değildir.

Örneğin, 19 yıllık öğretmen son 2 yılını da uzman olarak geçirdiği için toplam 21 yıl yapar ve başöğretmen olur şeklinde bir yorum doğru değildir. Esas olan meslekteki toplam çalışma süresidir.

  • EYT gibi yaşa takılma olmayacak, 20 yıla ulaşan öğretmenler sırayla başöğretmen olacak ve bir süre sonra zaten bu geçiş tamamlanacağı için, geçici madde de ortadan kalkacaktır.

Bu süreç tamamlandığında, meslekte 20 yılını dolduran zaten uzmanlıkta da 10 yılını doldurduğu için, geçici madde hükmünü yitirecektir.

(Anadolu Eğitim Sendikası)