Gelecek hafta başlayacak olan memur toplusözleşme görüşmelerinde masada yer alacak olan KESK de taleplerini belirledi. En düşük kamu çalışanı maaşının kira, yakıt, ulaşım, çocuk ve aile yardımı hariç 3 bin 450 liraya yükseltilmesini isteyen KESK, OHAL’in kaldırılması ve kanun hükmünde kararnamelerin de (KHK) geri çekilmesini talep etti. KESK’in “Grevli gerçek toplusözleşme hakkımızdır. OHAL/KHK rejiminin kalktığı, eşit, özgür, barışçıl, laik, demokratik bir Türkiye istiyoruz” başlığıyla duyurduğu talepleri şöyle:
 
-İhraç edilen ve açığa alınan tüm kamu çalışanları görevlerine iade edilsin. Aradan geçen sürelerdeki hak kayıpları karşılansın.
 
-İş güvencesini ortadan kaldıracak sözleşmeli çalışma, performansa göre ücretlendirme gibi çalışmalara son verilsin. Seçilmişlerin yerine atanan kayyımlar geri çekilsin.
 
Eşitlik sağlansın
 
-Gerici/mezhepçi eğitime karşı bilimsel, demokratik, özgürlükçü, laik ve anadilinde eğitim hakkı sağlansın.
 
-İnsanca yaşanacak bir ücret verilsin. Bunun için en az ücret alan kamu emekçisinin maaşı Temmuz 2017 itibarıyla kira, yakıt, ulaşım çocuk ve aile yardımı hariç 3 bin 450 TL’ye yükseltilsin.
 
-Kira yardımı aylık 427 TL, aile/ eş yardımı aylık 350 TL, çocuk yardımı 350 TL, asgari ücret tutarında yılda iki ikramiye ve ulaşım için aylık abonman bilet ücreti ödensin.
 
-Tüm ek ödemeler emekliliğe ve emekli aylığına yansıtılsın. Başta lisans mezunu tüm kamu emekçilerinin ek göstergeleri 3600’e, önlisans mezunu olanların 3000’e çıkarılsın.
 
-Kadın kamu emekçilerine; çalışma yaşamında uygulanan ayrımcılık, mobbing, baskı ve şiddete son verilsin. İstihdam ve terfilerde cinsiyet eşitliği sağlansın.
 
-En az 50 çalışanın bulunduğu işyerlerinde ücretsiz, nitelikli anadilinde hizmet verecek kreş ve bakımevleri açılsın.