Muğla’nın Menteşe ilçesine 45 km uzaklıkta bulunan Dokuzçam Mahallesinde,  Şenyayla Mahallesi öğrencilerinin de taşıma sistemi ile  gelerek öğrenim gördüğü biri eski diğeri yeni olmak üzere iki ayrı binadan oluşan Dokuzçam İlkokul ve Ortaokulunda  toplam 68 öğrenci, 14 öğretmen ve bir  Okul Müdürü ile eğitim öğretim için hizmet vermektedir.

Şu an Dokuzçam İlkokulu ve Ortaokulunda Okul Müdürü olarak görev yapan Reis Songur, 2012 yılında bu okula okul müdür yardımcısı olarak göreve geldiğinde, okul binalarının eğitim öğretim için fiziki şartların yeterli olmadığı tespiti yapılarak İl Milli Eğitim Müdürlüğüne (şu an İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı) bildirilerek gerekli tadilatların yapılması talep edilmiştir. İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak gerekli çalışmalar başlatılmış ancak zamanın dar olması nedeniyle Okul Müdür Yardımcısı Reis Songur kolları sıvamış ve tadilata okuldaki birkaç öğretmenin desteği ile kendisi başlamıştır.

İlk olarak okulun çatı kiremitleri baştan aşağı aktarılarak su alan yerlerini onarmış, daha sonra bina duvar diplerine beton dökerek binanın nem almasını önlemiştir. Duvarlardaki dökük sıvaları kazıyarak yeniden sıvamış, kapıdan pencereye, tabandan tavana kadar elden geçirmiş boyasını yapmış, elektrik, su tesisatlarında aksaklıkları gidermiş, Okul sıralarını onarmış, beton tahtaları kırarak yerine ildeki okullarda fazla olarak bulunan akıllı tahtaları getirerek kendi elleri ile sınıflara monte etmiştir. Atıl durumda bulunan bilgisayarları tek tek onarmış, çalışır hale getirerek bilişim sınıfını kullanılır hale getirmiştir.

Bitti mi hayır bitmedi tabiki, okul bahçesinde bulunan bir odayı, Ana Sınıfı olarak yeniden tadilatla dizayn etmiş minik çocukların nezih bir ortamda eğitim görmesi için hazırlamıştır. Kalorifer tesisatlarını baştan aşağı yenilemiş, bahçede bulunan kazan dairesini kullanılır hale getirmiştir. Okul bahçe ve çevre düzenlemesini yaparak öğretmenler odasını da daha kullanışlı hale getirmiştir.

Bütün bunları yaparken, mesai kavramı gözetmemiş, gece yarılarına kadar çalışmış bazı zaman ailesinin ‘’eve gelmiyorsun’’ serzenişine rağmen evine dahi gitmemiştir. Çoğu zaman okul binasında kalmıştır. Bütün bunları yaparken köylüler önceleri bu adam ne yapıyor diye anlamaya çalışmış daha sonraları Reis Hocalarına sahip çıkmışlardır. En başından son ana kadar yaptığı tüm işlerde İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü başta olmak üzere tadilatta gerekli malzemeler için çalmadığı kapı bırakmamış, belediyeler, esnaflar, kurumlar ve iş adamları olmak üzere hatta yeri geldiğinde kendi cebinden de harcama yaparak 2012 de neredeyse atıl durumda aldığı okul binalarını tek başına gecesini gündüzüne katarak, tatilde dahi okula gelerek bütün çalışmaları yapmış ve okulu bugünkü nezih bir hale getirmiştir.

Bu tadilat aşmasında TEOG sınavlarında Menteşe ilçesindeki okullar arasında kendi okulundan birçok öğrencisini fen liselerine göndererek iki kez ilçe birinciliği  bir kez il ikinciliğini okul olarak elde etmiş ve başarısını eğitimde de sürdürmüştür. Dokuzçam Mahellesinde yaşayan ve özel eğitim gerektiren bir öğrenci için yetkililer ile görüşerek sınıf açılmasını sağlamış, öğrenci ailesinin de takdirini kazanmıştır. Dokuzçam Mahallesi başta olmak üzere çevre köyler tarafından da sayılan sevilen bir insan olmuştur. Okul içerisinde de öğrenciler ona ‘’Müdür Amca’’ diyecek kadar kendisini sevdirmiş, Öğretmenlerinin de güvenini kazanmıştır.

Evet bütün bunları yapan bir Okul Müdürü, adı Reis Songur, Niğde’li evli iki çocuk babası, 42 yaşında kadrosu merkeze yakın bir yerde iken görevlendirme ile bir çok öğretmenin görev yapmakta zorlandığı 45 km uzaklıktaki Dokuzçam İlk Okuluna kendi isteği ile gelmiş adeta Okulu baştan aşağı yeniden tek başına inşa etmiş ve Muğla’da idealist öğretmen ve idareciler adına Rol Model olmuştur.

Kendisine bütün bunları neden yaptınız diye sorduğumuz da; Bir gün Okul Çatısında kiremitleri aktarırken Menteşe Kaymakamı makam otosu ile okul bahçesine geldi. Bana seslenerek, okul müdürü ile görüşmek istediğini  ve benden okul müdürünü çağırmamı istedi. Bende okulun  çatısından,  ‘’geliyorum efendim’’ deyince, ‘’Hayır sen değil okul müdürü’’ dedi. Ben tekrardan ”geliyorum” deyip yanına geldiğimde sen misin okul müdürü dedi. Evet efendim benim. Kaymakam hiçbir şey demeden biraz durdu etrafa baktı ‘’benden bir isteğin var mı ‘’diye sordu ve okuldan ayrıldı.

İşte makam gözetmeden, ülkem için okulum için, eğitim için gelecek için elimden gelen her şeyi yaptıkça huzurlu oluyor, kendimi daha güçlü hissediyorum, Madden ve manen eğitim camiasına şahsım adına yaptığım desteklerin ülkeme çok şeyler kazandıracağını biliyorum. Şunu da gururla söylemeliyim ki okulumuzda görev yapan öğretmenlerimiz de aynı fedakârlıkla görevlerini yapıyorlar. Öğretmenlerimizin hepsi mesai kavramı gözetmeden aynı gayretle görevlerini yerine getiriyorlar, hatta eksik olan din dersi öğretmeni için köy imamı da din dersinde (gerekli izinler alınarak) görevlendirme yapılmış, böylelikle tüm donanım eksiklerimizi kendi imkânlarımızla çözmeye çalıştık, bunda da başarılı olduk.  Buradan da çocuklar kazançlı çıktı. Eğitim kazandı. Sonuçta da başarı kendiliğinden geldi.

Muğla 2019 LGS sınavlarnda Türkiye genelinde  birinci olmuştur. Elde edilen bu başarıda Reis Öğretmen ve  mesai arkadaşları gibi kendilerini mesleğine adamış idealist öğretmenlerin azami gayretleri, gönülden fedakarlıkları ile çoktan hak etmiştir.

Teşekkürler Reis Öğretmen…Teşekkürler Dokuzçam Okulu Öğretmenleri….

24 Kasım Öğretmenler Gününüz Kutlu Olsun…..

Kaynak: muglaekohaber.com