KESK'in çağrısıyla emekçiler, Diyarbakır ve İzmir'in andından Ankara’da da Tandoğan Meydanı’nda bir araya geldi. 

Mitingde konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, emekçilerin gün geçtikçe yoksullaştığını söyleyerek, "Onlar sırça lüks ve şatafat içinde yaşarlarken bu duruma şükretmemizi istiyorlar" dedi.


ZAMLAR GERİ ALINSIN

Emekçilerin maaşlarıyla ay ortasını bile göremediklerini kaydeden Bozgeyik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizde bulunan insanlara temel ihtiyaçlarını karşılayacak düzenli ve koşulsuz bir gelir kapsamında belirlenecek bir tutarın, temel gelir güvencesi olarak verilmesini istiyoruz.

Temel gıda ürünlerinde KDV’nin sıfırlanmasını, pandemiden bu yana yapılan zamların geri alınmasını istiyoruz. Kamunun tasfiyesi anlamına gelen özelleştirme politikalarına son verilmesini istiyoruz. Kamusal, sosyal güvenlik emeklilik sisteminin güçlendirilmesini istiyoruz. 

Çalışan işçilerin yarısına yakın asgari ücretle çalışıyor. Asgari ücrette dolar bazında Afrika ülkelerinin de gerisinde kaldık. Ocak 2021’de 2.825 TL asgari ücretle 384 dolar alınabiliyordu. Bugün ancak 195 dolar alınabiliyor. 2022 yılı itibariyle ise o kadar allayıp pullayarak, tarihi artış diyerek algı yaratmaya çalıştıkları 4.250 TL ile ancak 275 dolar alınabiliyor."

Kaynak: Nisa Küçük / Birgün