Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, üniversitelilere ÖTV’siz ve KDV’siz cep telefonu imkânı konusunda "Türkiye'de üretilen telefonları kapsayacak, üst limit olacak" dedi. Uraloğlu'nun aktardığına göre, yüksek okul ve açıköğretimde okuyanlar da yararlanabilecek.

Yerli telefonlar giriş ve orta segmentte yer alırken fiyatları 3 ila 17 bin TL arasında değişiyor. Düzenleme sonrası fiyatlarda ortalama yüzde 50 gerileme bekleniyor. Bu telefonlar kâğıt üzerinde ithal telefonlardan geri kalmıyor ancak ‘yazılım’ ve ‘işlemci’ gibi konularda çok iyi değiller.

Düzenlemenin yürürlüğe girmesi ise Meclis’in açılacağı ekim ayını bulacak.

İşte Öğrencilerin Vergisiz Alabileceği 10 Telefon ve İndirimli Fiyatları

'ESKİ MODEL TELEFONUM BİLE DAHA İYİ'

Türkiye'de üretilen telefonlar teknik özellikler, batarya kapasitesi ve depolama gibi bazı noktalarda ithal telefonlara yaklaşsa da öğrenciler genellikle Apple ve Samsung gibi yazılım ve işlemci gücüyle öne çıkan telefonları tercih ediyorlar.

Hürriyet'ten Taylan Özgür Dil'in haberine göre, öğrenciler vergisiz telefonlar hakkında şunları söylüyor:

İpek Yüksel (18): Yurtdışında öğrenciler en üst düzeydeki telefonları daha uygun koşullarda alabiliyor. Biz neden çok kullanılmayan ve gerçekten ihtiyacımızı karşılamayan telefonlarla sınırlandırılıyoruz anlamıyorum. Bunun yerine yerli veya ithal gözetmeksizin bir düzenleme yapılmasını isterdim. Örneğin, ben bir Apple tablet kullanıyorum ve gerçekten hayatımda kullandığım en kullanışlı cihazlardan birisi. Kalemiyle resim çizebiliyorum. İndirdiğim testlere hızlıca erişebiliyorum.


Ensar Odabaşı (18): Bu konu ilk kez gündeme geldiğinde tüm telefonları kapsayacak sanmıştım. Apple olsun Samsung olsun bunları kapsayabilir demiştim. Açıkcası sadece Türkiye’de üretilen telefonları kapsayacağını öğrendiğimde biraz hayal kırıklığına uğradım. Daha kaliteli ürünler ve modeller dahil edilmeliydi. Benim mesela şu an kullandığım telefon eski bir model olmasına rağmen vergisiz alınacak telefonlardan daha iyi olduğu için, bu düzenlemenin ihtiyacımı karşılayacağını sanmıyorum.

Can Köker (18): Bizim kullandığımız uygulamalarla en uyumlu çalışan telefonlar şu anda Apple ve Samsung gibi akıllı telefonlar. Kameraları çok iyi. Biz de öğrenciler olarak ilk etapta vergisiz telefon alabileceğimizi duyduğumuzda bu telefonların da dahil olacağını zannetmiştik ve çok sevinmiştik. Türkiye’de üretilen telefonları kapsayacağı biraz bizi üzdü açıkcası. Tabi ki ihtiyacı olan için önemli bir düzenleme ancak benim ihtiyacımı maalesef karşılamıyor.


Gençlere vergisiz ve ÖTV’siz verilmesi planlanan telefonların markaları şöyle.

Xiaomi
Redmi 9C, Redmi 9T, Redmi Note 10S, Redmi 10 2022

OPPO
A15, Reno 5 Lite

Vivo
Y11s, Y21s, Y53s

Samsung
Galaxy A01, Galaxy A21s, Galaxy A30, Galaxy A52, 

TCL
20 SE, 20 E, L7

Realme
C21, C21Y, C25 Omix: X300, X500

Tecno Mobile
Camon 16

General Mobile
21, Poco C40, Phoenix 5G, 24 Pro

Casper
VIA X30 Plus, VIA M30 Plus

Reeder
S19 Max Pro S

OMIX
X5