İstanbul Üniversitesi’nde şartları taşımadıkları halde lisans programlarına yüzlerce öğrencinin kaydedildiği ortaya çıkmıştı. Skandalı gündeme taşıyan haberimiz üzerine itiraf niteliğinde açıklama yapan üniversite yönetimi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’ne kabul edilen önlisans öğrenci sayısının 513 olduğunu belirtmişti.

 KPSS'siz memur alımı skandalının ardından, AK Partililer’in üniversitelerin 4 yıllık bölümlerine de sınavsız alındığı iddiası yargıya taşındı. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, iddialara ilişkin İstanbul Anadolu Adliyesi'nde suç duyurusunda bulundu.

EŞ, DOST, AKRABA...

 Dilekçesini verdikten sonra konuyla ilgili açıklama yapan Tanal, “Basına yansıyan haberlerde İstanbul Üniversitesi’nin 4 yıllık lisans eğitimi görenlerle lisans mezunu öğrencilerinin başvurabildiği Açık ve Uzak Eğitim Fakültesi’ne 2 yıllık önlisans mezununun alındığı ve AK Partili teşkilat üyelerinin akrabalarının oluşturduğu, VIP üniversitelilerin arasında İranlı öğrenciler de yer aldığı gündeme geldi” diye konuştu.

 Tanal şöyle devam etti: “İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzak Eğitim Fakültesi ile ilgili, 4 yıllık fakülte mezunlarının alınması gerekirken maalesef sınavsız olarak buraya öğrenci alındı. Haberler basında çıktıktan sonra Cumhuriyet savcıları harekete geçmedikleri için Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne gönderilmek üzere Kartal Adliyesi'nden Cumhuriyet savcısına suç duyurusunda bulundum. Normal şartlarda savcı çıkan haberler için resen soruşturma başlatmalıydı.”

Bu yöndeki uygulamaların devletin itibarını düşürdüğünü aktaran Tanal, “Tüm öğrenciler sınavla üniversitelere yerleştirilirken maalesef siyasi iktidarın eş, dost ve akrabası bu sınavdan muaf tutuluyor sanki.

YAPILANLAR AİHM’E  AYKIRI

 Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 14. Maddesi, Medeni Siyasi Haklar Sözleşmesi’nin 26. Maddesi ve TCK’daki ayrımcılık ve görevi kötüye kullanmaktan suç duyurusunda bulunduk. Temennimiz yargı harekete geçer. En azından bu suçu işleyenlere hüküm olursa, ceza yerlerse bir daha bu tür suçlar işlenmemiş olur. Devletin en azında itibarını korumuş oluruz” şeklinde konuştu.

Bugün