Bu yıl Ocak ayında, ülke genelindeki 44 Anadolu lisesi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından "proje okulu" olarak belirlendi. Bu uygulamayla, söz konusu okullar, doğrudan Milli Eğitim Bakanı'na bağlı olacak. Bu okullardan biri olarak seçilen İstanbul Üsküdar'daki Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi'ndeki 26 öğretmen, bir gecede, hem de telefonla görevden alındı. Bu skandal, AKP'nin başarısı yüksek okullara gözünü diktiğini, buralarda kadrolaşmak istediğini kanıtlar nitelikte. Sürülen 26 öğretmense duruma tepkili, "Hakkımızı arayacağız, direneceğiz" diyor.
 
Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi, TEOG sınavında, 500 tam puan üzerinden 490-500 puan alınarak girilebilen okullardan bir tanesi. Proje okulu olarak seçilen diğer 43 okul gibi Hüseyin Avni Sözen'de, kadroda bulunan 43 öğretmenden 26'sı bir gecede kadrodan çıkarıldı, hem de telefonla. "Proje okulu" kapsamına alınan 44 okuldan bazılarının geçtiğimiz Ocak-Şubat aylarında müdürleri değiştirilmişti. Hüseyin Avni Sözen'in yeni gelen müdürüyse, okulda kadrolaşma atağına başladı. Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi Müdürü, okul öğretmenlerine dair kendi kendine bir "çalışma" yaparak, 43 öğretmenden 26'sını "yetersiz" buldu. Bu yetersizliğin ne gibi metotlar kullanılarak tespit edildiğiyse merak konusu. Okul müdürü, Bakanlık'a bu 26 öğretmenin görevden alınması isteğini bildirmiş, yerlerine çalışmak istediği öğretmenlerin listesini vermişti.
 
'DİĞER OKULLARDA DA OLACAK BÖYLE ŞEYLER'
 
Sürülen öğretmenlerse direnişte. Öğretmenler dün Validebağ'da bir araya geldi. Bundan sonra neler yapılabileceğini konuşan öğretmenlere, Direneğitim emekçileri ve CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel destek verdi. "Bizim herhangi bir atama isteğimiz, talebimiz olmadı" diyen öğretmenler, "Hakkımızda herhangi bir soruşturma işlemi, olumsuz bir müfettiş raporu yoktur" diyor. Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi'nin bağlı olduğu Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne de gittiklerini söyleyen öğretmenler kendilerine "Evet, sayın bakanımız yaptı atamaları. Hatta diğer proje okullarına da olacak böyle atamalar" denildiğini belirtti. Ayrıca öğretmenler, görüştükleri Milli Eğitim yetkililerinden "Bizim de haberimiz yoktu" yanıtı aldıklarını söylüyor.
 
SON BEŞ YILIN İSTANBUL BİRİNCİSİ
 
Söz konusu 26 öğretmen değişik zamanlarda, sınavla ya da ilgili mevzuat gereği atanmış öğretmenler. Hüseyin Avni Sözen'se son beş yılın İstanbul birincisi. Dolayısıyla son beş yılın İstanbul birincisi olmuş bir okulun eğitim kadrosunun yarısından fazlasına "yetersiz" denmesi komik. Ayrıca AKP'nin, 13 yılda yık yık biteremediği eğitim sistemine yönelik böylesi bir pervasız saldırıya girişmesi korkutuyor. Son kalan okullar da direkt Bakana bağlanarak bitirilmeye çalışılıyor. Söz konusu 44 okulun geleceği Nabi Avcı'nın iki dudağı arasında. 
 
Ankara Atatürk Lisesi, Ankara Fen Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi, Kadıköy Anadolu Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi ve Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi bu 44 okuldan sadece birkaçı.
 
'26 ÖĞRETMEN MECLİS GÜNDEMİNDE'
 
CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, proje okulu kapsamında bulunan Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi'ndeki görevlerinden alınarak il emrine çekilen öğretmenleri Meclis gündemine taşıdı.
 
Adıgüzel ayrıca önergede şu sorulara yanıt istedi:
 
    -İl emrine çekilmeler sonucunda öğretmenlerin yaşadıkları mağduriyetleri gidermek konusunda herhangi bir çalışma yapıldı mı?
 
    -Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi'nde görev yapan 26 öğretmenin il emrine çekilmelerinin ardından, bu okula yeni öğretmen atamaların yapıldığı iddiaları doğru mudur? Eğer doğru ise bu atamalar hangi somut kriterlere göre yapılmıştır?
 
    -Proje okullarına atanacak öğretmenlerin seçiminde hangi kriterler göz önünde bulundurulmaktadır?

Kaynak: Serdar Nazım Yüce - http://haber.sol.org.tr