Yurdagül UYGUN

15 Temmuz darbe girişiminin ardından binin üzerinde okul kapatılırken, basına yansıyan haberlerde bu okulların büyük bir bölümünün imam hatip okullarına dönüştürüldüğü görüldü.
 
CHP Bursa milletvekili Dr. Ceyhun İrgil de bu gelişmeye dikkat çekmek için soru önergesi hazırladı. İrgil, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yazılı olarak yanıtlamasını istediği soru önergesinde, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sayfasında OHAL sürecinde kapatılan 1.028 özel okulun listesinin yer aldığına dikkat çekerek, “Bu listeye göre; anaokulu, ilkokul, ortaokul lise, anadolu lisesi ve fen lisesi olmak üzere Bursa'da 32 okulun kapatılmış olduğu görülmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 19.08.2016 tarihinde yaptığı açıklamaya göre; devralınan bu kurumlar Bakanlık bünyesinde okul olarak hizmet verecektir. Nitekim İstanbul'da kapatılan 40 okuldan 17'sinin İmam Hatip Lisesi'ne, Ankara'da bu durumdaki okullardan 8'inin Anadolu İmam Hatip Lisesi'ne dönüştürüldüğü bilgileri basına yansımıştır” dedi.
 
Bu gelişmeler ışında İrgil şunları sordu:
 
1. Kapatılma tarihinden itibaren Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilen kaç özel öğretim kurumu yeniden açılmıştır? Bu okulların türleri nedir?
 
2. Kapatılarak Milli Eğitim Bakanlığına devredilen özel öğretim kurumlarının hangi türde hizmet vereceği, hangi kriterlere göre belirlenmektedir?
 
3. OHAL sürecinde kapatılan özel öğretim kurumları arasında yanlış ihbar veya değerlendirmeyle kapatılmış olduğu anlaşılan okul var mıdır?
 
4. Darbe soruşturma kapsamında Bursa'da ve Türkiye genelinde kapatılmasına itiraz eden ve belge sunan okullar hangileridir? Aklanan okul var mıdır? Bu okulların hak kaybına uğratılmaması için yapılan bir çalışma var mıdır? Bu okullar hizmet vermeye ne zaman başlayacaktır?
 
5. Kapatılarak Milli Eğitim Bakanlığına devredilen ve okul olarak hizmet vereceği açıklanan özel öğretim kurumlarına ilişkin çalışma ve planlamalar 19 Eylül'de başlayacak olan 2016-2017 eğitim ve öğretim yılına yetişecek midir? Yetişmeyecekse normların değerlendirmesi ve kadrolu personel atamasına ilişkin nasıl bir düzenleme öngörülmektedir?
 
6. Kapatılarak Milli Eğitim Bakanlığına devredilen ve okul olarak hizmet vereceği açıklanan Bursa'daki 32 özel öğretim kurumuna ilişkin çalışma ve planlamalar 19 Eylül'de başlayacak olan 2016-2017 eğitim ve öğretim yılına yetişecek midir? Yetişmeyecekse normların değerlendirmesi ve kadrolu personel atamasına ilişkin nasıl bir düzenleme öngörülmektedir?

sozcu.com.tr