Bu yılın sonbaharında Apple’ın aynı anda üç hatta dört yeni iPhone’u piyasaya sürmesi bekleniyor. Bu yazımızda, en çok merak edilenlerden biri olan iPhone X Plus’a odaklanıyoruz.

iPhone X Plus’ın çıkış tarihi, fiyatı, tasarım değişiklikleri, teknolojik özellikleri ve diğer yeni özellikleri hakkında ortaya atılan iddialar ve sızdırılan bilgileri derledik. Öte yandan, Apple’ın iPhone X gibi görünecek ve daha uygun bir fiyat seviyesinde konumlanacak bir telefon modeli tanıtacağı da güçlü görülen bir ihtimal.

En son sızan görüntüler telefonun tasarım şemalarını ortaya çıkardı. Bu görüntülere göre uygun fiyatlı iPhone X modeli mavi, sarı ve pembe renkte gövdeye sahip olacak. Apple’ın üç yıl önce çıkardığı uygun fiyatlı iPhone SE modeli için de bir güncelleme uzun süredir konuşuluyordu. Apple, iPhone X’un popülaritesini kullanarak bir uygun fiyatlı model üretebilir.

Yeni iPhone’lar neler olacak?

iPhone 9 ve iPhone 9 Plus (iPhone 8 modellerinin devamı için)

  • iPhone XI ve XI Plus (iPhone 11 ve 11 Plus)
  • iPhone Xs ve Xs Plus
  • iPhone X Plus
  • Veya sadece düz iPhone ve iPhone Plus

Yeni iPhone’ların çıkış tarihi

iPhone 8, 8 Plus ve X‘in haleflerinin Eylül 2018’de tanıtılması bekleniyor. Bu, iPhone 8’in piyasaya sürülmesinden bir yıl sonra, yani Apple’ın alışılagelmiş davranışıyla (en azından iPhone 4’ten beri) uyumlu olacak. Her Eylül ayında yeni bir amiral gemisi iPhone başlatılması doğal hale geldi.

Fakat 2017’de şirket, tüm yeni iPhone’larını aynı anda piyasaya sürmedi. iPhone X, 8 ve 8 Plus’tan bir ay sonra geldi. Ancak, geçtiğimiz günlerde Koreli bir haber sitesinden gelen iddiaya göre Apple, Kasım ayında uygun fiyatlı bir modeli piyasaya sürece. Fakat benim tahminime göre Apple tüm yeni modellerini tek etkinlikte duyuracak ve piyasaya sürme tarihlerini farklı tutacak.

Apple, 2018’de kaç yeni iPhone çıkaracak?

Mevcut bilgilere göre söyleyebilirim ki, Apple 2018’de 3 yeni iPhone modeli çıkaracak. Fakat bazı iddialara göre şirket 4 model duyurabilir. Bunlardan ikisi yüksek ihtimalle iPhone 9 ve Phone 9 Plus olacak. Diğer iki modelin ise iPhone XI ve iPhone XI Plus olması ihtimali de yüksek. Fakat Apple, tek X modeli çıkaracaksa bu muhtemelen iPhone X Plus şeklinde isimlendirilecek.

iPhone 11 veya XI gibi isimlerle tanıtılabilecek yeni telefonda 5,8 inç OLED ekran olması bekleniyor. Yani ekran boyutu değişmeyecek. iPhone X Plus veya XI Plus ismiyle duyurulabilecek yeni telefon ise 6,5 inç OLED ekranla gelebilir.

Uygun fiyatlı iPhone X özellikleri neler olacak?

Uygun fiyatlı iPhone modelinin ise 6,1 inç LCD ekranla gelmesi tahmin ediliyor. Bu modelin daha büyük bir çerçeveyle ama çentikli ekrana sahip olması, Face ID ve 3D Touch kullanması yüksek ihtimal.

Fakat arka bölümde çift kamerası olmayacak. Portre modu konusu da belirgin değil. Uygun fiyatlı iPhone X modelinin 100 milyon gibi bir satış adedini yakalaması da muhtemel.

2018 iPhone modellerinin fiyatları neler olacak?

Apple’ın en üst seviye özellik ve fiyatla konumlandırdığı iPhone X’un bulunduğu fiyat skalasının 2018 modellerinde korunacağına dair görüş ağır basıyor. Yani yeni telefonlarda Apple, fiyat seviyesini hemen hemen aynı seviyede tutacak.

Fakat alternatif bir görüş ise Apple’ın yeni telefonlarında daha agresif bir fiyatlandırma yaklaşımında bulunacağı yönünde. Daha yüksek bir fiyatın olumsuz etkiler taşıyacağından çekinen şirket, rekabet avantajını da korumak için fiyatlarını daha düşük seviyede tutabilir.

Peki bunu nasıl yapacak? Üretim maliyetlerini düşürerek! Apple’ın cihaz geliştirmek üzere sürdürdüğü araştırma geliştirme faaliyetlerinin bir benzeri üretim için de yapılıyor. iPhone’ların üretiminde montaj verimini iyileştirerek maliyetleri düşürmek gibi bir yaklaşım olabilir.

Bu durumda iPhone X Plus modeli 900 dolar civarı bir fiyattan, iPhone X’un 800 dolardan, uygun fiyatlı LCD ekranlı iPhone X modelinin ise 600 dolar civarında bir etikete sahip olması olası.

Yeni iPhone X Plus’ın tasarım özellikleri

Apple’ın 2018’de çıkaracağı iPhone X ve iPhone 9 serisi modellerin tamamında, tam ekranlı iPhone X tasarımını benimsemesini bekliyorum. Yani iPhone 9 ve 9 Plus ile yeni iPhone X Plus veya iPhone X1 modellerinde de çerçevesiz bir tasarım ile Face ID kamerası bulunacak ve Home düğmesi bulunmayacak.

Çerçevesiz tasarım, Apple’ın daha büyük bir ekranı aynı beden boyutuna sığdırmasını sağladı. Bu sayede iPhone X Plus 6,5 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip olacak ancak.

Ayrıca, yeni modellerin, FaceTime kamera ve yüz tanıma sensörlerini içeren ekranın üst kısmında bir çentik özelliği olmasını bekliyorum. Yeni telefonların ekranlarında çentik, mevcut iPhone X’daki çentikten daha küçük olabilir.

Çentiğin daha küçük olabileceğine dair başka bir işaret Apple’ın, sensörlerin pikseller arasında mikroskobik boşluklara yerleştirilmesini sağlayan bir ekran teknolojisine dair bir patent başvurusu oldu. Bu boşluklar o kadar küçük olacak ki, onları göremeyeceğiz. Böyle bir durumda çentik ekranın içine gömülebilecek. Ancak bu devrimci özellik 2018 sürümleri için yetişmeyebilir.

Tasarımda muhtemelen mevcut materyal kullanımı korunacak. Cam arka bölüme sahip olacak yeni modeller kablosuz şarj da sunacak. Uygun fiyatlı modelde ise arka bölüm metal olacak ve kablosuz desteği sunmayacak.

Yeni iPhone 2018 çıkış tarihi

Merak edilen konulardan biri elbette iPhone X Plus’ın çıkış tarihi. Geçen yıl olduğu gibi, telefonların Eylül ayında tanıtılması muhtemel.

iPhone X Plus’ın yine mevcut seriden bir ay sonra piyasaya çıkmasını tahmin edebiliriz. Yazının girişinde de belirttiğim gibi, Apple bu sene tüm modelleri birlikte satışa sunabilir.

blog.gittigidiyor.com