CEYDA KARAASLAN
 
Türkiye'nin ileri teknoloji üretimini sağlamak için gerekli insan kaynağı ilkokuldan başlayarak yetiştirilecek. TÜBİTAK'a bağlı Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) pilot uygulama olarak özel bir okulda ileri teknoloji okulları projesini başlattı. Dünyadaki örnekleri incelenerek hazırlanan okulların her kademesinde öğrencilere üst seviyede teknoloji dersleri verilecek. Dersler icat çıkarmaya özendirmekle de kalmayacak. Öğrencilere tasarım, finans, hukuk ve pazarlama yetkinlikleri de kazandırılacak. Okullar önümüzdeki yıl İlim Yayma Vakfı İrfan Okulları bünyesinde eğitime başlayacak. Daha sonra diğer özel okullara da yayılacak. İlkokullarda temel algoritma, basit kodlama, ortaokullarda gelişmiş algoritma, STEM uygulamaları ve 3 boyutlu tasarım dersleri yer alacak. Liselerde ise ürün geliştirmeye yönelik proje dersleri olacak.
 
25 KURUM İNCELENDİ
 
Teknoloji üretiminde üniversitenin çok geç olduğunu, ortaokul ve lise yıllarında temel yetkinliklerin kazanılması gerektiği mantığıyla hazırlanan proje için dünyadaki 25 kurumdan da örnekler alındı. TÜSSİDE ABD'de MIT, Stanford, Avrupa'da Imperial College, Asya'da Singapur ile Tokyo üniversiteleri, Ortadoğu'da da İsrail Teknoloji Enstitüsü gibi teknoloji üretimi konusunda marka olan kurumların müfredatları incelendi. İleri Teknoloji Okulları'nda alanında duayen olan isimler de pedagojik formasyona tabi olduktan sonra dersler verecek.
 
LİSEDE ÜNİVERSİTELİ OLACAKLAR
 
Lise kademesinde Türkiye'de ilk olacak bir uygulama da hayata geçirildi. "Üniverlise" konseptiyle de 11'inci sınıflardaki öğrenciler üniversiteyle tanışacak. Öğrencinin seçeceği alana göre anlaşmalı olan üniversitelerdeki akademisyenler derslere katılacak. Öğrencilerle birlikte proje üretecekler. Elektronik alanda Yıldız Teknik, sağlık bilimlerinde ise Medipol Üniversitesi destek verecek. Akademisyenler liselilere koçluk yapacak.
 
BÜYÜK FİRMALARLA İŞBİRLİĞİ
 
İleri Teknoloji Okulları projesinin bir diğer önemli ayağını da iş dünyası oluşturacak. Lise kademesindeki öğrencilerin üreteceği projeler sektöre sunulacak. Başarılı öğrencilere burs verilmesi yönünde büyük firmalarla da işbirliği yapılması hedefleniyor. Şirketler isterse öğrenci liseden mezun olduktan sonra mavi yakalı olarak çalıştırılabilecek.
 
Sabah