CHP'li Gökhan Günaydın, partisi adına, ek MTV alınmasını öngören düzenlemenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle AYM'ye başvurdu.

Günaydın, başvurunun ardından şu açıklamayı yaptı:

“15 Temmuz tarihinde de Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren motorlu taşıtlar vergisinin (MTV), iptaline ilişkin Anayasa Mahkemesi’ndeyiz. Söz edilen yasanın başlığı, biliyorsunuz, 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremin ekonomik kayıplarının telafisi için motorlu taşıtlar vergisinin bir kere daha fazla alınmasına yönelik bir kanuna ilişkin.

Söz edilen kanunla bir trilyon 119 milyar TL’lik bir ek bütçe getirdiler. Ayrıca aynı gün TBMM’den geçen bir torba kanunla Cumhurbaşkanlığına 794 milyar TL ek ödenek hakkı tanındı. Böylece, 1,9 trilyon TL’lik bütçeden bahsediyoruz. Peki bu bütçenin ne kadarı vergi gelirlerine atfedilecek, yasanın gerekçesinden anlıyoruz ki 527 milyar lirası. Demek ki toplanacak paranın yalnızca dörtte biri deprem harcamaları için kullanılacak. Burada, motorlu taşıtlar vergisinin yeri nedir? Ocak 20223 tarihinde, tüm Türkiye’de toplanan motorlu taşıtlar vergisinden elde edilen vergi geliri 37 milyar TL. Şimdi bunu bir kez daha alacaklar. Deprem bölgesinde çeşitli istisnalar var, yaklaşık 37 milyar lira civarında paranın toplanacağı düşünülüyor. Şimdi elimizi vicdanımıza koyalım ve soralım; 1,9 trilyon liralık bir ek bütçe getiriyorsun. Bunun 527 milyar lirasını yalnızca deprem bölgesindeki harcamalara hasrediyorsun ve motorlu taşıtlar vergisinden toplamayı düşündüğün para 30 milyar TL.

Kaynak: ANKA