Maraş merkezli depremlerin ardından başta İstanbul olmak üzere çeşitli kentlerde okullar hakkında tahliye kararı verildi. Tahliye kararlarının okullar açıldığı gün veya bir gün önce alınması ise tepki çekti. ‘Depremler yaşanmasaydı bu okulların akıbeti ne olacaktı?’ sorusu ise akılları karıştırdı. Toplam 7 kentteki okullar hakkında tahliye kararı verildi. Kararlardan 130 okul etkilendi. Başka okula gidecek öğrenci sayısı ise 77 bin 646 oldu. Kent kent alınan kararlar şöyle:

İstanbul: En radikal kararın alındığı kent İstanbul oldu. Megakentte toplam 93 okul hakkında tahliye kararı verildi. Bu okullarda toplam 51 bin 995 öğrenci eğitim görüyordu. Tahliye kararı okullar açılmadan sadece iki gün önce açıklandı. Okulların içinde Pertevniyal Lisesi, Vefa Lisesi tarihi okullar da yer aldı.

İzmir: Ülkenin en büyük üç şehrinden biri olan İzmir’de ise 8 okul hakkında tahliye kararı verildi. Tıpkı İstanbul’da olduğu gibi plansız hareket edildiği kararın açıklandığı gün net bir şekilde görüldü. Karar ikinci dönemin başladığı gün açıklandı. Alınan tahliye kararı nedeniyle toplam 3 bin 27 öğrenci başka okullara gönderildi.

Kayseri: İstanbul’dan sonra en çok okulun tahliyesine karar verilen il Kayseri oldu. Kentte tam 11 okul hakkında tahliye kararı verildi. Bu 11 okuldan 8 bin 876 öğrenci başka okullara gönderildi. Kayseri’de de ikinci dönem başladıktan sonra tahliye kararları açıklandı.

Tekirdağ: Çorlu ilçesinde 5 okul hakkında tahliye kararı verildi. Karar ikinci dönem başlamadan bir gün önce açıklandı. Bu 5 okulda tam 7 bin 917 öğrenci eğitim görüyordu. Alipaşa İlkokulu ve Türkgücü İlk ve Ortaokulu'nun yıkılmasına, Şahinler Ortaokulu, Gazi İlkokulu ve Uncular İlkokulu binalarının da güçlendirilmesine karar verildi.

Manisa: Üç ilçede toplam 9 okul hakkında tahliye kararı verildi. Salihli’de 5, Turgutlu’da 3 ve Kula’da 1 okul boşaltıldı. Bu okullarda okuyan toplam öğrenci sayısı ise 4 bin 149.

Aksaray: Aksaray’da toplam 3 okul hakkında tahliye kararı verildi. Testler sonucunda 1930 Gazi Paşa İlkokulu, 1981 Gazi Paşa İlkokulu ve Proje Anadolu İmam Hatip Lisesi boşaltıldı. Bu kapsamda 966 öğrenci, başka okullara nakledilecek.

Muğla: Bodrum’daki Kanuni Sultan Süleyman Anadolu Lisesi hakkında güçlendirme nedeniyle tahliye kararı verildi. 756 öğrenci Güler Mustafa Kızılağaç İlkokulu’na gönderildi. Veliler liselilerin ilkokul binasına gönderilmesine tepkili.

Mustafa KÖMÜŞ / Birgün