Düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanması sonrası yürürlüğe girince,  milyonlarca çalışanın iş düzeni etkilenecek. Yasal düzenlemeyle birlikte emekliliğe hak kazanmasına karşın gerekli yaş sınırını karşılamayan yüzbinlerce çalışana emeklilik yolu açılacak.

Emeklilik başvurusu nasıl yapılacak? İlk maaş ne zaman alınacak?Emekli olup çalışmaya devam edebilir misiniz? EYT düzenlemesi sonrası tazminatınızı almadan çalışmaya devam edebilir misiniz, EYT düzenlemesinden sonra istifa etmeden emekli olabilir misiniz? gibi çok sayıda sorunun yanıtı merak ediliyordu. Ntv.com.tr. düzenleme sonrasında yanıtı aranacak sorular için kapsamlı bir EYT rehberi hazırladı.

İşte sorular ve yanıtlarla EYT rehberi.  

EYT'DE KADEMELİ PRİM NE DEMEK?

EYT düzenlemesinin ayrıntılarının belli olmasıyla birlikte kademeli prim gününün ne anlamı geldiği merak edildi. EYT'li olabilmek için kademeli prim günü aranacak. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı çalışmaya başlayanlar yaş dışındaki koşulları yerine getirerek emekli olabilecek. SSK’lılar kademeli prim gününe tabi olacak. Kademeli prim günü 5 binden başlayarak 5 bin 975 güne kadar çıkacak.

SİGORTALI SÜRESİNE GÖRE KADEMELİ PRİM GÜNÜ HESAPLAMA

SGK tarafından yayımlanan yıllara göre, sigortalılık süresi ve prim gün sayılarıyla birlikte, EYT'li olmaya hak kazanacak olan kişilerin yıllara göre prim sayıları görülebiliyor.

İşte EYT sigortalılık süresi ve prim gün sayısı sorgulama ekranı;

Bütün sorular için EYT rehberi: Kademeli prim ne demek, prim günü tablosu nasıl hesaplanır, başvuru ve borçlanma nasıl yapılacak, ilk maaş ne zaman? - 1

Bütün sorular için EYT rehberi: Kademeli prim ne demek, prim günü tablosu nasıl hesaplanır, başvuru ve borçlanma nasıl yapılacak, ilk maaş ne zaman? - 2

NTV