Yapılan hesaplamalara göre, yasa çıkar çıkmaz 1.5 milyon yerine 2 milyon kişinin emekliye ayrılması halinde bugün 3 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığı ödemesiyle SGK'nın EYT'den kurtulanlara ödeyeceği emekli aylığı 5.2 milyardan 7 milyar liraya, yıllık ödeme de 63 milyar liradan 84 milyar liraya çıkacak.

Ancak yeni yıldan itibaren memur ve emekli aylıklarıyla birlikte en düşük emekli aylığına da zam yapılması kaçınılmaz görünüyor. Normalde işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerine geçmiş 6 ayda gerçekleşen enflasyon kadar zam yapılıyor. Enflasyondaki artış seyri, Temmuz-Aralık 2022 döneminde yüzde 17 civarında bir TÜFE'nin oluşacağını işaret ediyor. Gerçek hayat pahalılığının hem çok daha yüksek olması, hem seçim yılı olması hem de iktidarın yeni yılda yüksek bir zam açıklayacağına ilişkin açıklamalar zammın yüzde 30-50 aralığına yükseltilebileceğini gösteriyor.

Yılbaşında emekliye zammın örneğin yüzde 30 yapılması ve en düşük emekli aylığının da bu oranla 4 bin 550 liraya çıkarılması halinde 2 milyon yeni emekliye yıllık emekli aylığı ödemesi 109.2 milyar lira civarında olacak. EYT'lilerin ortalama 5 bin lira emekli aylığı alacağı var sayıldığında ise SGK'nın ödeyeceği emekli aylığının yıllık toplamı 120 milyar lirayı bulacak.

İlk etapta 2 milyon EYT'linin emekliye ayrılıp çalışmayı bırakması halinde SGK'nın yıllık 53.5 milyar liralık sigorta primi kaybına uğrayacağı, işsizlik sigortasının prim gelirinin de 4.6 milyar civarında azalacağı hesaplanıyor. EYT'lilerin bir bölümünün çalışması halinde bu tutar aşağı düşecek. EYT'lilerin emekli olduktan sonra da aynı işyerinde çalışmaya devam etmeleri halinde 5 puanlık ek primden vazgeçilebileceği, böylece daha çok EYT'li için çifte gelir (maaş artı emekli ayığı) umudu doğacağı belirtiliyor.

Erdoğan Süzer / Sözcü