Koronavirüs tedbiri kapsamında tatile giren öğrencilerin eğitimi aksamayacak. Öğrencilerin eğitimi uzaktan eğitim yöntemiyle internet ve televizyon üzerinden sürecek. Öğrenciler için kurulacak sistem sınıf ortamını aratmayacak. Sistemde velilere de evde çocuklarını ders başı yaptırmalarında önemli görev düşecek. Eğitimin gün boyunca yapılması planlanırken, yayınların hangi saati hangi sınıf seviyesindeki öğrenciler için olacağı da belirlendi. Süreç içerisinde öğrenciler için hareketli videolar da düşünüldü.

DERSLER HAZIRLANIYOR

Türkiye, eğitimin aksamaması için bir dizi önlem aldı. Online şeklinde verilecek sistem sınıf ortamını aratmayacak şekilde planlandı. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencileri sabahçı ve öğlenci olmak üzere belirli zaman dilimlerinde dersleri alabilecek. Uzaktan yapılacak eğitimler gün boyunca olacak. Öğrenciler hangi gün, hangi saatte derslerini görebileceği bir liste oluşturulacak. Derslerin içerikleri konusunda önemli bir kısmını hazırlayan MEB, bu hafta içinde geri kalan içerikleri de tamamlamayı hedefliyor.

VİDEO KÜTÜPHANESİ OLUŞTURULACAK

Yine süreç içinde tüm derslerin içeriğine bir video kütüphanesi de oluşturulacak. Türkiye'nin her yerinde, her öğrencinin ulaşımına ve erişimine açılacak. Veli ve öğrenciler merak ettikleri bütün sorulara eba.gov.tr'den ulaşabilecekleri gibi 444 0 632 nolu telefondan da yine 24 saat erişip bu konularla ilgili her türlü sorularını sorabilecekler.

ÜNİVERSİTE HAZIRLIĞA ÖZEL İÇERİKLER

MEB, televizyon kanallarının yanı sıra eğitim bilişim ağı (EBA) adan bütün derslerin içerikleri başta olmak üzere video, animasyonlar da aktaracak. Özellikle bu ağ ile 11 ve 12. sınıflar için üniversiteye hazırlanmaları konusunda içerikler bulunuyor. Bu akıllı sistemler vasıtasıyla öğrencilerin seviye tespitini yapabilecekleri, kişiye özel deneme sınav ile kendi durumunu başka öğrencilerle mukayese-değerlendirme imkanları da olabilecek.

Uzaktan eğitimin adresi EBA

Öğrencilere uzaktan eğitimin verileceği EBA platformu, eğitim sisteminde 'eğitimde fırsat adaleti' olarak tanımlanıyor. EBA ile öğrenciler şu şekilde eğitim alıyor:

PLATFORM YENİLENDİ

MEB, dijital eğitim platformu olan Eğitim Bilişim Ağı (EBA) içeriği etkileşimli okul kitapları, ders anlatım videoları, sınavlar ve uygulamalar ile güncellendi. Yenilenen modern ve sade kullanıcı ara yüzü ve akıllı özellikleriyle yeni EBA, yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 1 milyon öğretmen ile velilerin kullanımına açıldı.

20 BİN ÜZERİNDE İÇERİK

EBA, okul öncesinden 12. sınıfa kadar öğrenci ve öğretmenin öğrenme yolculuğuna eşlik eden 1.600'den fazla ders ve 20.000'in üzerinde zengin, güvenilir ve etkileşimli içerik sunuyor. Öğrencinin performansına göre bir içerik önerme sistemi bulunan yeni EBA, kullanıcılarına kişiselleştirilmiş bir öğrenme ortamı ve kişiye göre özelleşmiş bir ara yüz seçeneği sunuyor.

TARTIŞMA AÇABİLİYOR

Türkiye'nin her yerinden öğrenci ve öğretmenler EBA'ya girip içeriklerden faydalanabiliyor. Öğretmen, EBA üzerinde sınıfa bir tartışma açabiliyor.

AKADEMİK DESTEK SİSTEMİ

MEB, 11 ve 12. Sınıflara EBA Akademik Desteği sağlıyor. Bu sınıf öğrencileri Akademik Destek sistemi sayesinde belirledikleri hedefe ulaşabilmeleri için özel çalışma programı oluşturuluyor.

Yenişafak